Épületek/Lakóépület

Brendanportti – 3 az 1-ben szociális lakóház Finnországból

2022.02.21. 07:58

A finn Playa Architecture által tervezett Brendanportti egy 44 szociális bérlakást magába foglaló, előregyártott elemekből épült társasház Kauinainenben, a finn főváros külső részén. A házat Farkas Zsófia Finnországban élő építész mutatja be.

Építészként megismerkedni Finnországgal egy különleges utazás, a városban és a társadalomban kiemelt szerepe van az épített környezetnek, sok új és izgalmas középület, iskola, óvoda és lakóház épül folyamatos ütemben. Ezek közül az újonnan megvalósult épületek közül szeretnék bemutatni több, egymástól eltérő, különböző karakterű és típusú alkotást. Ebben a sorozatban elsőként egy szociális lakóház bemutatására invitáltam a tervezőket.

A Playa Architects építészével, Tukka Vuorival egy hideg februári napon online beszélgettem a 2020-ban átadott lakóházról, amely Kauniainenben áll. Az épületben 44 szociális alapon bérelhető lakás található. A ház érdekessége a külső megjelenést meghatározó, az egész épületet körülölelő tömör mellvédes terasz, valamint az épület tetejéhez hozzáadott korona. A homlokzat megtervezésnél mintát szolgáltatott 1950-es, 60-as években épült modernista finn lakóépületek formavilága és egyszerűsége.

Az első tervek elkészítésére röpke pár hét alatt került sor 2017-ben. Espoo városa egy olyan pályázatot írt ki az adott telekre, amely szerint a nyertes tervet prezentáló csapat megkapja az akkor még üres telket a várostól. A finn főváros valójában három közigazgatásilag önálló városból áll, Helsinki a történelmi belváros, Vanta, ahol az ipar, logisztika és a reptér is található és Espoo. A mai Espoo, a régi Kauniainen település köré épült város, ahol a természet, erdők, tavak, nemzeti parkok és lakóházak csoportjai váltják egymást. Sok híres építész neve kapcsolódik az itteni épületek és az öt alközpontból álló város koncepciójának megtervezéséhez. A 60–as évektől kezdve egyfajta építészeti tesztlaboratórium jött itt létre, ahol a legújabb modern tervezési ötleteket próbálták ki az akkori építész tehetségek. A kísérleti építészetet nagy érdeklődés és siker kísérte, igen népszerűvé vált itt lakni és azóta is folyamatosan fejlődik és növekszik a város, megőrizve kisvárosias természetközeli jellegét. Finnországban 100 évre visszamenő hagyománya van az építészeti pályázatoknak, a várossal és lakóival való együttműködésnek. A pályázat nyertes koncepcióterve szinte azonos a megépült házzal, a tervezés, építés során minimálisan változott az eredeti elképzelés. A hosszú távra való tervezést és a projekt jó minőségét az biztosította, hogy az építtető és az üzemeltető azonos cég, ezért minőségi kérdésekben döntő szempont volt a fenntarthatóság és az üzemeltethetőség.

Amikor az épületet megnéztem, a buszmegállótól egy hó lepte erdőn sétáltam át, miközben a sífutók mellettem siklottak a havas kerékpárúton. A házcsoportokat itt széles, murvás kerékpárutak és erdős parkok kapcsolják össze, ahol sétálva, biciklizve vagy akár sífutva lehet forgalmas utak keresztezése nélkül közlekedni. A telek a vonathoz és egy közlekedési csomóponthoz közel fekszik egy lazán beépített családi házas részen. A tervezőknek fontos volt, hogy az épület városias megjelenésével kitűnjön a környezetéből. Ennek érdekében, mint egy tipikus városi funkció, üzlethelyiségek kerültek a földszinti utcafrontra. Ezek a helyiségek természetesen irodaként vagy műhelyként is használhatók. A homlokzaton a bejáratok fölé jelzésként klasszikus ponyva előtető került élénksárga színben. A földszinti terek csigalépcsővel kapcsolódnak a felettük lévő lakáshoz. Az épület tetején lévő korona is az épület városi karakterét hangsúlyozza, tájékozódási pontot biztosít a vonat felől érkezőknek, az autósok és gyalogosok részére. Mivel szociális lakásokról beszélünk, ezért a belső kialakításnál használt anyagok és színek viszonylag egyszerűek, a falak, az ajtók és a konyhabútor fehérek, a padló fa mintás laminált parketta. A lakásokat körbeölelő teraszok hozzáadott értékükkel a belső kialakítás egyszerűségét ellensúlyozzák.

Az épület három különböző magasságú tömbből áll, amolyan 3 az 1-ben megoldással több különböző típusú lakóépületet ölel magába. Az ötszintes részben közös lépcsőházból nyílnak lakások. A háromszintes épületben további lakások találhatók, ezeket külön külső lépcsővel lehet elérni. A harmadik épületrész pedig sorházként funkcionál. A lépcsőző épülettömbök a meredek telek adottságaihoz és az adott területre vonatkozó szabályozáshoz alkalmazkodnak.

Közelről meglepő volt látni, hogy a homlokzat egyedi kinézete ellenére előregyártott elemekből készült. Kérdésemre az építész elmondta, hogy Finnországban lakóépületek építésénél gyakori megoldás az előregyártott szerkezeti elemek használata. Az előregyártott építőelemekhez itt is társulnak negatív előítéletek, de az építészek sok időt és energiát szenteltek a megfelelő egyedi részletmegoldások kidolgozására. A fehér színű homlokzati panelek felszíne polírozott beton simaságú, csak az illesztési hézagok árulják el, hogy panelekből áll a homlokzat. A földszint pedig halvány ezüst színű festést kapott, ami egy folyamatosan változó színjátékot ad hozzá az épület megjelenéséhez.

A Playa építészirodát 2007-ben alapította Veikko Ojanlatva és Tuukka Vuori Helsinkiben. Munkájukban a hagyomány és a helyi identitás ötvöződik a kortárs érzékenységgel és nemzetközi, jövőorientált gondolkodásmóddal. Bizalommal fordulnak a jövő felé, hisznek az alapos tervezésben, a játékban, a fenntarthatóságban és a minőségben.

Farkas Zsófia

Szerk.: Hulesch Máté