Épülettervek/Középület

Új együttessel bővül a Heim Pál Gyermekkórház

2022.04.28. 10:37

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet bővítés előtt áll, az intézmény működése ugyanis megkívánja, hogy a beteg- és orvosközpontú, illetve gazdaságos ellátás olyan épületegyüttesben történjen, mely teljes mértékben megfelel napjaink elvárásainak. A különálló épületegységek egy részének helyére az A’ Stúdió ´90 által tervezett, mintegy 50.000 m2 hasznos alapterületű Új Gyermeksürgősségi- Baleseti Tömb „B" és az Új Gyermek belgyógyászati Tömb „C" szárnyai kerülnek.

A fejlesztési programban meghatározott, fejlesztendő, meglévő, valamint kiépítendő új funkciókhoz mérten szűk beépíthető terület és megépíthető hasznos alapterület társul, ami miatt kevés lehetőségük volt a tervezőknek a tömegekkel játszani, de egy modern kórház esetében egyébként is a funkció optimális kialakítása az abszolút elsődleges feladat, az épületnek egy befogadó- kiszolgáló hátteret kell biztosítania a benne üzemeltetett gyógyászati technológiáknak. Ennek alapját a betegútvonalak ideális kialakítása adja, hiszen egy kórházépületben emberéletek is múlhatnak azon, hogy milyen sebességgel jutnak el a betegek az ellátásukhoz szükséges osztályokra, helyiségekbe.

Műszaki kihívást jelentett az épülettömbök elhelyezése a megmaradó épületek és az azokat ellátó közművek közé. Építészeti kihívás, hogy az új épületszárnyakat integrálni kellett az 1970-es évek elején épült „A" épülethez, melynek kialakítása és megjelenése már nem teljesíti a mai elvárásokat. A tervezők meglátása szerint a három épületegység kedvező együttéléséhez az „A" épület rehabilitációjára is szükség lenne, a jelen fejlesztésben erre azonban nem volt lehetőség.

Megjelenését tekintve a tömbök tömege két részre bontott, az alsó két szint inkább a gyermeki lelkületre fókuszálva színes üvegburkolatú homlokzatként jelenik meg, hátteret adva a napi nyüzsgés színterének, a játszóterek, tetőteraszok, tetőkertek vibrálásának, a felsőbb hotel szintek nyugodtabb kiegyensúlyozottabb homlokzatstruktúrájú tömegként lettek kialakítva, lágy fehér nagyelemes fémburkolatú tömeggel építkezve, melynek szögben döntött fugáiból fakadói dinamika azért mégis tükrözi, hogy az épület éjszaka sem pihen.

Funkcióját tekintve a földszinten a járóbeteg, valamint a sürgősségi ellátást kiszolgáló területek, felettük a műtők, intenzív terápiás, rehabilitációs osztályok, ezektől szintenként felfelé progresszivitási sorrendben csökkenően sorrendben a fekvőbeteg osztályok kerültek kialakításra. Az épületegyüttes főbejárata megmaradt a páciensek által több évtizede ismert és megszokott helyen, az Üllői út felől. A „C" tömb földszintjén egy új nagyvonalú előcsarnok különböző szolgáltatásokkal és üzletekkel fogja szolgálni az esetlegesen több órás vagy több napos ott-tartózkodáshoz való szükségletek kiszolgálását.

Az intézmény a járó- és fekvőbeteg ellátás mellett oktatási, képzési feladatokat is ellát, ezért az előadó- és tantermek, valamint az étterem is ennek szellemében lettek kialakítva, így az épület kisebb szakmai konferenciák rendezésére is alkalmas lesz majd. A tetőszinten mentőhelikopter fogadására alkalmas leszállóhely épül, ahonnan külön felvonóval lesz biztosított a sürgősségi, intenzív osztályok, illetve a műtőblokk elérése. A gépjárművek tárolása a „C" tömb földalatti parkoló szintjein lesz biztosítva.

Technológiailag egy gyermekkórház jelentősen nem tér el egy felnőttek ellátására szolgáló kórháztól, az új irányelvek szerint a beteg gyermekek jóllétéhez és optimális gyógyulásához mégis figyelembe kell venni, hogy az orvos és beteg kapcsolata mellett még egy szereplő, a szülő is része a kórházban zajló kezeléseknek, hiszen a gyermekek gyógyulását nagyban segítheti a szülő jelenléte. Jelenlétük megnyugtató, a kellemetlen vizsgálatok, műtétek könnyebben feldolgozhatóak a gyermekek számára, ha a szülő mellettük van, ezért a tervezés során az építészek a Kórház szakembereivel összhangban kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az épületegységek ne csak beteg- és orvos-, hanem gyermek-, szülő- és orvos központúak legyenek. Ezért a kórház minden nagyobb funkcionális egysége számol a szülő jelenlétével, a műtőblokkokban például a szülők külön zsilipeléssel el tudják kísérni a gyermeket az altatásig, majd fogadni tudják az ébredéskor.

A szülők a várótermekben, a kórtermekben is helyet kapnak, a szobákban így minden gyermek mellett egy szülő számára is teljes értékű fekvőhely biztosított. A tervezők a megszokottól eltérően olyan tereket is létrehoztak a szobákban, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyermekek, amennyiben állapotuk engedi, az ágyból kikelve, aktívabban is eltölthessék az időt, valamint a különálló játszószobák és terek is a mielőbbi regenerálódást szolgálják.

A gyermekek gyógyulását és komfortérzetét támogatja továbbá a gyermeki léptéket központba helyező, a Studio FIFTI által megálmodott belsőépítészet is. A váróterekbe, a közösségi játszókban, a betegszobákba tervezett burkolatok, bútorok, berendezési tárgyak a gyermekek világához kapcsolódnak, az ő léptékükhöz igazodnak. Koncepciójuk szerint természeti elemek szimbolikái jelennek meg a berendezési tárgyakon és a falfelületeken, az épületen belüli könnyebb tájékozódását pedig egyedi tervezésű grafikai elemek és a szintekre jellemző színkódok segítik.  

A telek nagyfokú beépítettsége miatt a tervezők hangsúlyt fektettek a tetőszintek zöldfelületként történő hasznosítására. Az épülettömbök tetőkertjeit összekötő hidak izgalmas térélményt kölcsönöznek, zöld udvarok, játszóterek, parkok láncolatát hozzák létre. Nemcsak a betegek és szüleik számára jelentenek könnyen elérhető zöldfelületet, az egészségügyi dolgozóknak is rekreációs lehetőséget biztosítanak. Aligha szorul magyarázatra, hogy a hatékony munkavégzéshez a kórház alkalmazottainak komfortja is elengedhetetlen.

Az épületek hűtési, fűtési energia ellátása, valamint komfort és steril légkezelése a hagyományos energiahordozókon kívül 25 %-ban megújuló energia felhasználással fog működni kettős betáplálással, így az esetleges meghibásodások könnyebben áthidalhatóak, a rendszer működőképes tud maradni. Az alkalmazott fal- és mennyezet fűtő-hűtő rendszerek a betegek és dolgozók részére kellemesebb környezetet fognak biztosítani.

Az építészeti- és látványtervek okot adnak a bizakodásra, miszerint olyan új szárnyak jönnek létre, amelyek képesek lépést tartani napjaink orvostechnológiai léptékével és a gyermekek mielőbbi gyógyulását szolgálják. Bízzunk benne, hogy az elkészült épületek is ezt tükrözik majd.

Molnár Zsuzsanna
Koós Marianna
Tenkely Szabolcs

 

Szerk.: Pleskovics Viola

 

A cikksorozat megjelenését az Építészfórumon a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.