Épületek/Középület

Bizniszipari opusz

2006.01.23. 09:00

"Tervezői szándék szerint nem kíván konkurálni a hegyen álló büszke, rézzel fedett Bazilikával. Jó, csakhogy az ötödik homlokzattal, szabdalt zöldtetővel megspékelt ház az egyik legutolsó filozófiai és építészeti irányzatot, a dekonstruktivizmust óhajtja meggyökereztetni éppen itt, első királyi városunkban. A dekonstruktivista építészet pedig arról ismerszik meg elsősorban, hogy feltűnni, kitűnni akar." Az esztergomi termál-, élmény- és gyógyfürdő tervező: Finta és Társai Építész Stúdió volt.

Ahogy a városból közelítünk a Mária Valéria hídhoz, az út mellett erősen szabdalt, nagy tárgy fekszik kiterítve. Az elé tett autóparkoló felől mégis egyöntetű. Zöld, patinázott rézlemezből szerelt homlokzatán csupán néhány piros folt, meg egy hosszabb vízszintes csík, valamint ablakfelületek tagolják. Füvesített tetejéről elütő formálású üvegdobozok emelkednek ki - akár ipari épület is lehetne. Bejáratát csak némi önösztönzéssel lehet meglelni a parkoló felől. A tárgy enyhén emelkedik a híd felé, és szélesedik is, ami e homlokzat felől persze nem érzékelhető. Az egyszintes tömeg kétszintesnél magasabbra nő, s véghomlokzata kifelé dőlő, épületmagas üvegfalakká bomlik, melyek között a zöld homlokzat csíkjai lefutnak a földig. E mozgalmas falnál hatalmas plexi-hurka csúszda és medencék folynak ki-be, amiből egyértelművé válik, hogy fürdő.

Fürdő e vidéken: hálás téma. Gyökerei visszavezethetők akár a római korig vagy a középkori Magyarországig, a török időkről nem is beszélve. Fürdő - hálás téma a kortárs létesítés-iparban is. Legutóbb a Széchenyi-terv adott nagy sanszot, főleg élményfürdők, ún. aquaparkok építéséhez. A legújabbak között vonzó építészeti példa mégsem akad, helyettük három hagyományos korábbi: Szentes (építész: Dávid Károly, 1959), Kecel (Jurcsik Károly, 1961), Jászberény (Zalaváry Lajos, 1962).

Esztergom 2002-ben meghívásos pályázatot rendezett a Prímás-szigetre, ami nem biztos, hogy a legalkalmasabb helyszín. A pályázaton győztest nem hirdettek. Mégsem alakult ki komoly szakmai vita sem a helyről, sem a tervekről, így a II. díjas tervet realizálhatták a Prímás-szigeten. Petyhüdt az eredmény - Esztergom sokkal ideillőbbet, architektonikusabbat érdemelt volna. Lehet ugyanis mai hangszerelésben is idomulni a meglévő környezethez, ezt bizonyította egy másik, friss esztergomi pályázat. A Bazilika főterének lezárását szépen szerkesztett, kolonnádos könyvtárral javasolták a győztesek, Bernárd Aurél, Fejérdy Péter, Bartók István és munkatársaik. A fürdőre is lehetett volna kiérlelt, megalapozott értékeket tartalmazó megoldást találni, akár modernebb, akár higgadtabb megfogalmazásban. De minden bizonnyal sürgetőbb volt versenyre kelni végre a párkányi Vadas termálfürdővel.

Az Aquaszigetnek elkeresztelt létesítmény egyelőre nem termálfürdő. Az odavezetett víz csak 29 Celsius-fokos, ezért melegíteni kell, ám ezen még lehet javítani. Petyhüdt inkább azért, mert eleve ellentmondásos. Tervezői szándék szerint nem kíván konkurálni a hegyen álló büszke, rézzel fedett Bazilikával. Jó, csakhogy az ötödik homlokzattal, szabdalt zöldtetővel megspékelt ház az egyik legutolsó filozófiai és építészeti irányzatot, a dekonstruktivizmust óhajtja meggyökereztetni éppen itt, első királyi városunkban. A dekonstruktivista építészet pedig arról ismerszik meg elsősorban, hogy feltűnni, kitűnni akar. Bachman Gábor, Zaha Hadid, Tschumi, Libeskind, Gehry. Élcsapat, mely mélyen és őszintén komplikált akar lenni, jelet akar teremteni, miközben föltrancsírozza a világ eddigi teljesítményeit és jeleit.

Aki megleli a bejáratot és jegyet vált (egész napra 2100 forint, nyugdíjasoknak és 6-16 éveseknek 1300, 6 éves kor alatt ingyenes), a szövevényes öltöző-labirintuson át érkezik a ház felmagasodó végébe, a nagy élmény-térbe. Kétezer négyzetméternyi nyitott és fedett vízfelület hidakkal, csúszdákkal, egzotikus növényzettel tarkítva (a teljes ház 15 ezer m2). Bent nincs úszásra alkalmas medence, a kinti sem az igazi. A döntött üvegfalak, a megmozgatott felülvilágító sávok és pár ferde oszlop - ezek belógnak a tér alatti óriási vízgépészeti térbe is -, ennyi a dekonstrukció formai extrája. Extra pénzért extra élmények a többi helyiségben: aroma és finn szauna, hang- és fényszauna, török medence és gyógyszolgáltatások. A második ütemben hamarosan szálloda épül a fürdő mögötti szűk helyre. Elmélyült architektúra helyett egyöntetűen kommerciális világ, persze nem olcsó. Általános jelenség, hogy a megrendelővel erősen összefonódó kivitelezők anyagi gondolkodása dominál. Jelen esetben igen gyatra minőséggel (ki)végezve a dolgot.

Finta József építész, aki hagyományosan ott(hon) van a megrendelő-kivitelező hatalmi együttesének árnyékában, és progresszivitása mindig kimerült a trendek követésében, most sem tagadta meg önmagát. Dekonstrukció-imitációja a legfilozofikusabb építészt, Eisenmant utánozza. Jól formált írott nyelv nélkül, "csakcsupán" cizellációk és nagybetűs ömlengések útján azonban az építészeti nyelv unalmas lesz és nyögvenyelős. Provinciális, petyhüdt fürdő jött össze mindebből Esztergomban.

Vargha Mihály

Nyomtatásban megjelent az Élet és Irodalomban (50. évfolyam, 02. szám)