Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Fémplasztika a historizáló homlokzatok között

2022.09.30. 11:59

Sok évtizedig beépítetlenül állt a foghíjtelek, most bezárult a Kerepesi út Keleti Pályaudvarra néző homlokzata. A Baross téri hotelépület kialakítása a hamburgi PBP és a budapesti FBIS építész stúdiók közreműködésével valósult meg.

A tervezési telek a Baross tér déli oldalán fekszik és évtizedeken keresztül foghíjként terült el a zártsorúan beépített tömbben. 2007-ben irodaház projekt építése indult meg az ingatlanon, amely a 2008-as válság során csődbe ment beruházó miatt félbemaradt és csak a mélyépítési munkálatok készültek el (résfal, alaplemez és részben a metrószellőző átépítése).

A telket 2015-ben a német B&L ingatlanfejlesztő vette meg és az InterCity hotellánc budapesti tagjával nemzetközi együttműködés keretében dolgozta ki a hotel koncepcióját. Az évek során sok kérdésben történt egyeztetés az önkormányzattal, akik örültek a német fejlesztő színre lépésének.

Az építészeti kialakítást a budapesti FBIS architects és a hamburgi PBP (Prasch Buken Partner Architekten) közösen határozta meg. A PBP egyetlen nagy udvart tervezett, ezáltal a szobák kedvező megvilágítást kaptak. A tervezők három közlekedőmagot terveztek, a hotel 312 szobáját középfolyosó szervezi.

A homlokzati rendszert az FBIS dolgozta ki. Az egyedi fémplasztika új reflexiókkal gazdagítja a Baross tér historizáló környezetét. A földszinten reprezentatív lounge&bar és konferencia funkciók kapnak helyet, a belsőépítészetben a milánói Matteo Thun elképzelései valósultak meg.

Az épület kiviteli terveit a DVM group készítette.

 

FBIS architects

(Szerk.: Borenich Levente)