Épülettervek/Örökség

Az MCXVI újítja meg a balatonfüredi Esterházy-szálló épületét

2020.08.18. 07:53

Nyaralástörténeti látogatóközpont lesz a balatonfüredi fürdőtelep legrégebbi, ma is álló magánházából, az egykori Esterházy-nyaralókastélyból. A felújítást az MCXVI Építészműterem tervezte; a vezető tervezőt, Herczeg Lászlót kérdeztük a már folyamatban levő munkálatokról. 

Sokan nem is tudják, hogy az, amit mi Balatonfüredként ismerünk, a fürdőélet 19. századi felvirágzásának köszönhető. A „savanyúvíz" és a természetes fürdési lehetőség különleges párosának köszönhetően ekkor alakult ki Balatonfüreden a történeti városközponttól nyugatra a fürdőtelep, ami ma a legtöbbeknek a várost jelenti. Az Esterházy-család az első fecskék közé tartozott; egykori nyaralójuk évtizedes kihasználatlanság után a jövőben méltó funkciót kap, és nyaralástörténeti látogatóközpontként és múzeumként funkcionál majd.

Az MCXVI Építészműterem nem ismeretlen a Balaton környékén: több koncepciójuk, tervük készült a magyar tenger mellé, Balatonlellén pedig 2005-2007 között a terveik szerint épült fel a yachtklub és üdülőközpont. A balatonfüredi helyszínnek 2014-2015 körül kerültek először kapcsolatba, ekkor azonban még a telken álló másik épület: az egykori vendéglő áttervezésével kapcsolatban keresték meg őket, ami manapság a szívkórház irodáinak ad helyet. Az Esterházy-épület akkori tulajdonosával a város több körben tárgyalt, hogy visszaszerezze a kilencvenes években privatizált épületet; végül egy cseretelekkel sikerült megváltani.

A Táncsics Mihály utca 1. alatt álló Esterházy-kastély a füredi fürdőtelep legrégibb, ma is álló magánépülete; 1782-ben épült Esterházy Károly uradalmának építésze, Pauly Mihály tervei alapján – olvasható Némethné Rácz Lídia Barangolások Balatonfüreden című, 2019-ben megjelent kötetében. A magaslaton álló, eredetileg egyemeletes épület, amelynek gondosan kialakított kertje a vízpartig elért, eredetileg családi nyaralónak épült, ám hamarosan bérbeadták: étterem és szálló működött benne. Az „Esterházy-szállodát" az 1870-es években átépítették, megnagyobbították, és különböző bérlők működtették egészen 1925-ig, amikor MÁV tisztviselők üdülőtelepének bérelték. Az 1940-es években teljesen újjá akarták építeni, de végül csak egy szinttel bővítették 1943-ban.  1944 tavaszán itt működött a háború elől ide menekített Teleki Pál Tudomány Intézet Történettudományi és Államtudományi Intézete. Mivel az utolsó tulajdonos, Quadt Sándorné Esterházy Mária német állampolgár volt, az épület a II. világháborút követően szovjet tulajdonba került, 1950-ben pedig a magyar államé lett. 1960-tól a Szakszervezetek Országos Tanácsa kezelte. A rendszerváltás után magánkézbe került, állapota azóta romlott, mígnem 2017-ben az önkormányzat megvásárolta.

A beruházásra a Balatoni Fejlesztési Tanácson és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül, a „Világörökség-turisztikai projekttel" sikerült forrásokat szerezni – Balatonfüred és a Balaton-felvidék táji és épített kultúrája ugyanis világörökség-várományos. A szerteágazó projektnek az Esterházy-kastély felújítása a zászlóshajója, de része többek közt a badacsonyörsi Folly Arborétum látogatóközpontjának kialakítása vagy a keszthelyi Festetics-kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztése is.

Az Esterházy-kastély kapcsán az alapvető kérdés az volt: melyik legyen az az építéstörténeti pillanat, amit megmutatnak – fejtegeti Herczeg László, aki Vörös Tamás DLA projektvezető építésszel az oldalán vezette a tervezési munkálatokat. „Még az is megfordult a fejünkben, hogy a negyvenes években ráhúzott szintet elbontjuk. Az ekkor kapott neobarokk homlokzat előtt ez a ház nem akart barokk kastély lenni: nagyon szerény vidéki kúria volt csak. Leültünk egyeztetni Németh Katalin örökségvédelmi szakértővel, aki azt mondta: tudja, hogy kicsit bumfordi és történetileg kevéssé hiteles az 1943-as homlokzat, de hozzátartozik az épület történetéhez. Úgyhogy végül is ennek a pillanatnak a hiteles helyreállítására törekszünk – mind az épületet, mind a kertet illetően."

A belsőben a rengeteg átépítés után nem sok elem mondható eredetinek, de akad egy szép falépcső, illetve a földszinti, még barokk-kori boltozatokat is megőrzik. A megújuló épület földszintjén múzeumpedagógiai tér, bolt és kávézó nyílik, az első és a második emeleten pedig kiállítóterek lesznek. A belsőépítészet és a kommunikációs felületek szintén az MCXVI munkájaként valósulnak meg; a szakmai tartalomban a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. működik közre.

„A főépület felújításán túl a projektnek két fontos része van. A korábban tornácos kialakítása, majd oldalfolyosóssá átépített főépületnek nem volt igazi fogadótere, a szállóvendégek az udvarra érkeztek meg. Ezért szükséges volt egy kisméretű, kortárs hangvételű bővítés az épület mellett" – mondja Herczeg László. Az építész szerint a kert remekül összefűzi a szállót a volt vendéglő épületével, hosszabb távon a közös működés is elképzelhető. Ezt a perspektívát erősítik az 1940-es évekbeli állapotát visszanyerő kert funkcióinak gazdagításával, aminek köszönhetően az kültéri rendezvényekre is alkalmassá válik.

Az intézményt a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kht. üzemelteti majd, amely többek közt a Vaszary-villa vagy a Jókai-emlékház működéséért is felel. Az alapkövet 2020 júniusában helyezték el; a munkák várhatóak másfél évig tartanak, azaz 2021 végére várható, hogy elkészül Balatonfüred új látványossága.