Emberek/Interjú

Auditórium Podcast – Smiló Dávid: Nagyon rossz város lesz ez, ha elkezdünk felforrni a közterületeken

2021.11.09. 08:42

Zubreczki Dávid ezúttal Smiló Dáviddal, a Paradigma Ariadné építésziroda társalapítójával beszélgetett az Auditórium Podcast legújabb részében a fentarthatóság kérdéséről és arról, milyen különböző módokon kapcsolódnak ehhez az iroda egyes projektjei.

„Radikálisan csökken a tizennégy éven aluliak száma Terézvárosban. Ráadásul úgy öregedik el a kerület, hogy közben az öregek is fogynak. Családos ember nem választja már lakóhelyéül, mert nincs hova levinnie a gyerekét és nem tud végigtolni egy babakocsit az utcán. Egyszerűen nem tudja átgyaszatolni azt a járdára parkoló autók orrán." Smiló Dávid építész foglalta össze így Terézváros egyik legfőbb problémáját az Auditórium podcast legújabb adásában. Építészirodájuk, a Paradigma Ariadné dolgozta ki a közelmúltban a kerület településfejlesztési koncepcióját. Ennek pedig egyik fő célkitűzése, hogy az autóközlekedés és a gyalogosok által használt közterület arányát a jelenlegi 80:20-ról 50:50 százalékra változtassák.

Az Auditórium a Magyar Építőművészek Szövetségének keddenként jelentkező podcastsorozata, melyben Zubreczki Dávid szakíró, építészeti mesemondó beszélget ismert építészekkel a fenntarthatóságról. A műsor médiapartnere az Építészfórum: a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak nálunk az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.

Smiló Dávidnak már egyetemistaként is egyedi és markáns véleménye volt az építészetről, amit előbb saját blogján, majd különböző lapokban fejtett ki. Később építészeti rádióműsorokat szerkesztett, konferenciákat, beszélgetéseket, táborokat, kiállításokat szervezett. Az egyetem elvégzése után, 2016-ban Csóka Attila Róberttel és Molnár Szabolccsal létrehozták a Paradigma Ariadné építészirodát, melynek máig egyik vezetője.  

Első megvalósult terveik építészeti installációk és kisebb léptékű munkák voltak, melyek közül a 2017-es frankfurti könyvvásár magyar pavilonja emelkedik ki. A közelmúltban készült el a sándorfalvi bivalyos tanösvény épületei, melyek az Alföld építészeti hagyományait gondolják újra – meglepő módon már a huszadik század második felének örökségéből is merítve. A Paradigma Ariadné munkásságának sokszínűségét jellemzi, hogy szinte ezzel párhuzamosan készítették el Terézváros Településfejlesztési Koncepcióját is, melyről már a bevezetőben is szó esett.

Véletlen egybeesés, de a Dortmundi Műszaki Egyetem felkérésére most épp az európai gangos házak témájában tartanak tervezési kurzust. Egy olyan szerkezet értékeivel és újragondolásával foglalkoznak tehát, amely pont Terézváros egyik legjellegzetesebb épülettípusa.

Különböző módon, de a szóban forgó projektek mindegyike kapcsolódik a fenntarthatósághoz, így az Auditórium legfrissebb epizódjában szinte valamennyi említett alkotás szóba kerül.

Az podcast következő adásának vendége Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem és a BME Középülettervezési Tanszékének vezetője lesz. Vele a régi épületek újragondolásáról és a fenntarthatóság egészen különleges aspektusairól beszélgetünk.

A beszélgetéssorozat korábbi adásait is megtalálják az Építészfórumon. Az őszi évadban Erő Zoltán a világvárosok lefőbb problémájáról, a szétterülésről, Fajcsák Dénes az elnéptelenedő magyar falvakról és az üres parasztházak újrahasznosítsáról, Tihanyi Dominika pedig a szociálisan is fenntartható tájépítészetről mondta el gondolatait.

A tavaszi évad vendégei és témái a következők voltak:

A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (AppleSpotifyGoogle), az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.

Zubreczki Dávid

 

Szerk.: Hulesch Máté