Közélet, hírek

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn

2024.05.24. 15:22

Május 23-án ünnepélyes keretek között átadták a gödöllői Premontrei Apátság Szent Ágoston templomát, mely a rend alapításának 900. évfordulójához kapcsolódó beruházások keretében valósult meg a kormány támogatásával. A Zobay Nagy László által tervezett hagyományos forma és tömegalakítású templommal a szerzetesi közösség száz évvel ezelőtt megszületett terve valósult meg. Az új épület érdekében azonban ki kellett vágni egy majdnem négyhektáros erdőterületet, melyet csereerdősítés keretében Gödöllő egy másik területén pótoltak.

 

Ahogy korábban írtuk, a templom történetéhez hozzátartozik, hogy a szomszédos, most Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem néven működő komplexum valaha a rendhez tartozott, annak gimnáziuma és rendháza épült ide az 1920-as évektől kezdve. A 100 éve készített terv eredetileg egy templomot is magában foglalt, de a terv kivitelezése a templomig nem jutott el, később pedig a kommunista diktatúra is meghiúsította az együttes befejezését. 

A gödöllői premontrei szerzetesközösség 2018 augusztusában emelkedett apátsági rangra, majd a rend 900 éves évfordulóján, 2021-ben kezdődött meg új templomuk felépítése, melynek alapkövét és időkapszuláját 2022 januárjában rakták le. A Zobay Nagy László és az Arche-Accord iroda tervei alapján készült épület és annak díszítése egyszerre visszhangozza a premontrei, a katolikus és a magyar hagyományokat, magyarázta Balogh Péter Piusz gödöllői apát az átadón. A templom azzal a céllal épült, hogy a rend tagjai, a helyi egyházközség, valamint a Premontrei Iskolaközpont tanárai, diákjai, öregdiákjai, a Premontrei Óvoda közössége és a premontrei nagycsalád minden tagja méltó módon tudjon részt venni a liturgiákon. 

A Gödöllői Premontrei Apátság honlapja szerint a tervezett épület megvalósítása érdekében ki kellett vágni egy majdnem négyhektáros erdőterületet a temető körül, melyet csereerdősítés keretében Gödöllő egy másik területén pótoltak. Mindezt igyekeztek úgy megvalósítani, hogy azokat a fákat, melyek nemesek, egészségesek, melyeken nincsen fagyöngy és egyéb rontás, eredeti helyükön megtartsák. A kivágott fák egy részét, több mint 12 ezer csemetét még a premontreiek ültették el az 1920-as években. Ezekkel a cikk publikálásának idején az volt a terv, hogy osztályozás és száradás után, ha átmérőjük elegendő és anyaguk minőségi, fel fogják használni gerendázat, padok, asztalok, köztéri bútorok és szobrok formájában.

A tervezés és az építés a kormány támogatásával, 3,9 milliárd forintból valósult meg, a berendezései, az oltárok, a padok, a stallumok, az orgona, a szobor, a díszítőfestés, az ólomüvegablakok és a hangosítás pedig további 600 millió forintba kerültek. A harangok az egyházközség tagjainak, a gimnázium diákjainak és szüleiknek, öregdiákjainak, valamint a rendhez közel álló közösségek és magánszemélyek adományaiból készültek el. Bár az átadó már megtörtént, a falak még nem készültek el teljesen és az épület felszentelésére is csak később kerül majd sor. A nagyszabású beruházás után a rendház felépítése következik majd, derül ki a Gödöllő hivatalos Facebook-oldalán megosztott videóból.