Közélet, hírek

Átadták a Philippe Rotthier díjakat – magyar projekt is szerepelt a kiemeltek listáján

2021.08.02. 12:53

Tizenharmadik alkalommal adták át 2021-ben a Philippe Rotthier díjat, amellyel három évente jutalmaznak olyan urbanisztikai és építészeti munkákat, amelyek hozzájárultak környezetünk javításához, tiszteletben tartva a hely szellemét. A zsűri döntése alapján a kiemelt projektek közé került a Kollektív Műterem is.

Január 31-ig lehetett pályázni a Philippe Rotthier által alapított urbanisztikai és értékmegőrző díjra, amit három évente adnak át olyan rehabilitációs munkákat jutalmazva, amelyek esetében központi hangsúlyt kap a múlt és a jelen közötti dialógus. Philippe Rotthier 1973-ban telepedett le Ibizán, ahol renovált és tovább is épített egy mostanra 80 épületből álló kis falut. 1982-ben alapította település rekonstrukciós építészeti díját, 1986-ban pedig Fondation pour l’Architecture nevű brüsszeli alapítványát. Az alapítvány 2020-ban egy váratlan elismerést is átadott a szíriai Raqqa újjáépítési programjáért Leila Mustapha polgármesternek.

2021-ben a 13. alkalommal ítélték oda az urbanisztikai projekteket és építészeket díjazó elismerést azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a környezet javításához, tiszteletben tartva a hely szellemét. A 100 jelölt projekt 17 európai országból érkezett: Albánia, Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország és az Egyesült Királyság. Ezen kívül hét projektet nyújtottak be a következő országokból: Banglades, Benin, Gambia, India, Izrael, Marokkó, Mauritius, Mexikó és Szaúd -Arábia.

A Philipe Rotthier fődíjat Anna Heringer német építész és csapata vehette át az Andaloy nevű Banglades északi részén, Rudrapurban tervezett női varróműhelyért, valamint a fogyatékkal élők számára tervezett fogadóközpont kialakításáért. A varróműhely épületét sárból és bambuszból építették a falu lakóival közösen a Banglades és Németország közötti partnerség keretében. A műhely az emberi sokszínűséget ünnepli. A projektet egy textil- és ruházati gyártási program kíséri, amely lehetőséget biztosít a nőknek, hogy családjaikkal maradhassanak, és ők is hozzájárulhassanak a családi jövedelemhez. 

Díjat kapott a spanyol Terrachidia egyesület rekonstrukció kategóriában "A helyi örökség újjáépítése és fejlesztése" című munkájáért. A zsűri kiemelte a projekt hosszú távú oktatási tevékenységét, amelynek célja a hagyományos építészet elméletének és gyakorlatának népszerűsítése.

A zsűri különdíját Stéphane Bern francia írónak és újságírónak adták át, aki a laudáció alapján meghatározó szerepet játszott az építészeti örökség tudatosításában, védelmében és megerősítésében olyan televíziós műsorain keresztül, mint a Secrets d’histoire és a Villages, a Monuments és a Jardins préférés des français. Szenvedélyét emberek millióival osztotta meg, ezzel sokakat inspirálva. Az értékelésben hangsúlyozták, hogy az újságíró fellépett egy 17. századi főiskola védelmében. 

Az idei Philippe Rotthier verseny magyar sikert is hozott: a díj zsűrije a 27 kiemelt projekt közé választotta a Kollektív Műterem által tervezett Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont épületét. „Olyan műemléki rekonstrukciót terveztünk, ahol az építés összes korszaka megmutatja, és építőanyagával képviseli magát. A szükséges funkciókat a meglévő terek átalakításával, kiegészítésével gondoltuk megadni" - fogalmazott a Kollektív Műterem a rövid leírásban.

A Kovács Zoltán építész vezetésével kialakított Keresztelő Szent János Iskolaközpontot Somogyi Krisztina mutatta be részletesen az Építészfórum oldalán.

A díjazott és kiemelt projektekről pedig Brüsszelben 2021. október 23.-án nyílik kiállítás a CIVA alapítvány épületében, ahol a látogatók személyesen is megismerhetik a legjobbak közé válogatott munkákat.