Épületek/Középület

Aria: a zene szállodája

2015.08.16. 12:00

Szokatlan, már-már harsogó elemeket, tudatosan felvállalt teatralitást, erős kontrasztokat visz be a nemrég nyílt budapesti Aria Hotel belső terébe Varró Zoltán belsőépítész. A szálloda nem mindennapi világát Bán Dávid mutatja be, a fotókat Darabos György készítette.

A több manhattani és prágai butique szállodát üzemeltető amerikai tulajdonos egy Budapestre tervezett zenei tematikájú hotel megalkotásával bízta meg Szécsi Zsolt építészt és Varró Zoltán belsőépítészt. A szálloda számára megvásárolt belvárosi épület állaga azonban oly leromlott volt, hogy teljesen el kellett bontani, majd az eredeti formában, de jobb minőségű anyaghasználattal – az eredeti vakolt díszítések helyett például mészkő került a falakra – építették újjá.
A klasszikus körfolyosós bérház nem éppen ideális épület szálloda céljára, hiszen igen korlátozott méretű utcai fronttal és kevés erre nyíló ablakkal rendelkezik, de a tervezők a hátrányból erényt kovácsolva olyan átriumos belsőt hoztak létre, amellyel a hátsó traktus szobái jóformán vonzóbbá váltak az utcafrontiaknál. Az épület négy sarkába beépített négy felvonó egy-egy szinte teljesen elkülönülő traktusba vezeti a vendéget. Mindegyiket külön zenei tematika – és a hozzá komponált színvilág – jellemzi, így a klasszikus zene a kékkel, az opera a zölddel, a jazz a lilával, a kortárs pedig a naranccsal jelenik meg.
A liftből kilépő vendég bensőséges kis közlekedőben találja magát, ahonnan csak két szoba nyílik, ezen kívül a körfolyosó további részei teraszként szolgálnak a szobák számára, pompás kilátással az épület átriumára, a teraszokat befutó növényzet pedig függőkertet formál. A szobák vendégei egy felülről nyitott átriumra, illetve az udvar földszint feletti, különleges technikájú és látványú lefedésére nézhetnek, amit hazai viszonylatban egyedülálló módon, egy négy üveggerendán nyugvó ötíves üveglap alkot. A különleges üvegkupolát gyártó német cég ehhez hasonlót a New York-i Apple üzletben alkalmazott.
Az épület teljes belső tere nyíltan vállalja a teatralitást: a szálloda halljának zongorabillentyűzet-mintázata egyfajta színpadot alkot, erre néznek a „mai operadíszletekre” álmodott szobák. Az épület tetején egyedülálló látványt nyújtó sky bar jött létre, amelyhez két liftgépház felől az üvegkupolás belső udvar fölé exkluzív VIP részlegek nyúlnak ki. 


Bán Dávid

 

Mapei termékek beépítése, fókuszban a Keralistic T

A burkolási kiindulópont egy rossz befogadó aljzat volt, amire vékony, nagyméretű lapokkal kellett burkolni. Többszörös mérés után, Prosfas-ra tettek javaslatot a burkolhatóság érdekében. Ezek után jó mérési eredménnyel foltyatódott a munka. 

A több helyen megrepedt esztrichet is javítani kellett, melyhez az Eporip bizonyult a legmegfelelőbb választásnak. A burkolás ezután Keralistic T termékünkkel folytatódott 350 m2 területen 1500 kg mennyiséggel. A Keralistic T tökéletes választásnak bizonyult a nagy forgalomnak kitett felületekhez. 

A wellness

Az alagsorban lévő wellness részlegnél a gőzkabint Kerpoxy CQ-val fugázták. A közlekedő folyosókat, a medence melletti padló- és falfelületeket Keracolor FF Flex-szel fugázták ki, a hézagtömítéshez pedig Mapesil AC-t használtak. A kivitelező mindenképpen megbízható és alapvetően nagy tehebírású, valamint vegyi ellenállású fugázót keresett, melyre tökéletesen megfelelt a Kerapoxy CQ. 

Mapei hidegburkolati termékeket közel 500 m2-en használtak fel. 


Emeleti szobák

A Keraflex Light S1, Ultraplan Renovation, Primer G, Mapegum WPS, Mapelastic és Mapeband termékeket alkalmazták az emeleti szobákban. Ezen felül a szobákban és a folyosókon összesen 1200 m2-en Ultrabond Eco Fix szőnyegragasztót használtak. 

Könyvtár 

A könyvtárat 50 m2-en az Ultrabond P913 2K parkettaragasztóval ragasztották. 

forrás: Mapei