Épülettervek/Középület

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - az Artonic Design Építészeti Kft. III. díjas terve

2015.09.09. 13:27

A strand egy nyitott világ, ahol az emberek közvetlenül érintkeznek a természettel, legyen az tengerpart vagy medencékkel tagolt liget. A klasszikus fürdő a testi és lelki megtisztulás, a vízzel való találkozás absztrakt helye és ez már a törökfürdők ideje alatt is így volt. Az emberek többsége ma mindkét élményre vágyik és ezt a "kint is vagyok - bent is vagyok" érzést kereste az Artonic Design csapata a debreceni strandfürdő újragondolásánál, amivel elnyerték a III. díjat. 

Jóllehet a Nagyerdő inkább városi park, mégis egyes részei azt az illúziót keltik, mintha az elsődleges természetben időznénk; ilyen a strand határán lévő kis domb is a vízeséssel. A fák között bóklászva nem látni innen az autókat, a villamost is épp csak hallani lehet.

A névben rejlő kétarcúság tükröződik a debreceni helyszínben. A strand nyugati oldalán sűrű bozótos erdőben kanyarog a kavicsos kis út, míg a másik, keleti oldalon városi hangulatú dupla platánsoros sétányon autóval vagy villamoson jönnek az idelátogatók. Ezt a helyzetet erősítjük a megújítandó strandfürdő platánsoros, keleti oldalára tervezett új sétánnyal és az azt szegélyező hosszú, kétszintes, oszlopsoros fürdőépülettel is. A tervezett sétány a korábban épült élményfürdő előtti főtérre vezet. A főbejáratnál széles felületen nyílik az „S” alaprajzú fürdőépület, de a sétány két közbenső szakaszán is belátni a strandfürdő területére. 
E belső sétányon a medencék közt haladva tárul fel a Nagyerdő felé az Aquaticum „strand” arca. Keskeny faburkolatos „stégeken” jutunk el a ligetbe, miközben az élmény- és gyógymedencékből gejzírként feltörő vízsugarak és párafelhők között járunk. A játék és felfedezés örömét nyújtva a gyerekek medencéit terveztük középre, de társul hozzájuk felnőtt medence is, így amellett, hogy a családok könnyen együtt fürdőzhetnek, a gyermekfelügyelet is hatékonyabb. Továbbhaladva a Nagyerdő határán, a relaxációs és gyógymedencék csöndes, erdővel szegélyezett világába jutunk, sőt a beléptetős kapukon át – a földön vagy a lombkorona szintre felmászva - a természetvédelmi területre is kisétálhatunk.
Tematikusan geometrikus, az épülethez és annak vendéglátási tereihez kötődik a felnőtt élményfürdő rész. Külső és belső, fedett és nyitott terek kapcsolódnak egymáshoz. Nyáron, akik szeretnék, akár a medencékre néző színes öltöző kabinokban is átöltözhetnek, és az értékmegőrző szekrénybe tehetik értékeiket. Az áthelyezendő és a jelenlegi geometria szerint újjáépítendő hullámmedence a víztorony előtti tágas térhez kapcsolódik. A felújított, megmentett gépház a természetes terepalakulatba simul. A vízforgatású medencéket hármasával kapcsoltuk, közös gépházukat a föld alá tettük.

Az önkiszolgáló éttermek, fagylaltozó, koktélbár, tágas fedett-nyitott fogyasztóterek váratlan zápor esetén különösen hasznosak. A fürdő egyik fő attrakciója a főbejárattól balra található és a felnőtt élményfürdő részét képező 25 méter magas látványliftes csúszdatorony. A szabadesést imitáló „rakéta” mellett egy extrém magas kamikaze-, egy normál- és egy igazi kuriózum, a lombkorona csúszda gondoskodik az aktív szórakozásról.
A főbejárat előtti tér elég nagy ahhoz, hogy reggeli nyitáskor nyáron akár ezer ember is elférjen. Jegyváltás után a főlépcsőn lehet az alagsori illetve az emeleti koedukált, vetkőző kabinos és szekrényes öltözőkbe, majd a kapcsolódó kétnemű vizesblokkhoz eljutni. A végén egy másik lépcsőn jutunk el a földszintre, ahol a medencéken kívül az akadálymentes öltöző és vizesblokk is van.

A megépült élményfürdő és a hotel gazdasági feltárását áthelyeztük a platánsorra, hogy mozgásukkal ne zavarják a strandolókat. A strand működéséhez szükséges anyagokat, vegyszereket szállító gépjárművek a Nagyerdőn át vezető egysávos út meghosszabbításával egy távvezérelt kapun jutnak be a főbejárati teret határoló épületszárny mögé illetve a hidroforig, majd „Y”fordulóval jutnak ki ugyanott. A személyzet is a főbejáraton keresztül jut el az alagsori öltözőjébe. A vendéglátási egységek áruszállítása kora reggel kintről történhet és általában kifelé és befelé is dolgoznak. A hotel részére leválasztott telekrészre nem terveztünk semmilyen épületet, ide sportpályákat és parkolóhelyeket helyeztünk, amiket a nyári bejárat felől, jegyváltás nélkül közelíthetnek meg a sportolni vágyók.


Fenntarthatóság

Cél, hogy csökkenjen a strand környezetterhelése, ezért a terek többsége nyitott vagy természetes szellőzést kap. A zöldfelületek locsolásához az esővízet ciszternákban gyűjtik, ez is segíti a környezettudatosságot. A főépület lapostetejének egy részére napelemeket terveztünk, amellyel a napi áramfogyasztás részben biztosítható. A gyógymedencék és a vízforgatós medencék elfolyó és öblítő vizét hőcserélőn vezetjük át energia kinyerés céljából. A tervezett rekonstrukció során újrahasznosított anyagokból készült építőanyagokat használnánk.Közúti kapcsolatok

A Nagyerdei Strandfürdőt a Nagyerdei körút és a kapcsolódó Pallagi út felől lehet megközelíteni. A tervezett teherforgalmi kiszolgálás a Pallagi úthoz csatlakozó rámpán lehetséges, amelyen a járművek a felszín alatti udvarba érkeznek. A fenntartó járművek eseti forgalma a strand területére a Nagyerdei körúthoz kapcsolódó gazdasági feltáró úton lehetséges.


Közösségi közlekedési és kerékpáros kapcsolat, parkolás

A strandolni vágyók az 1-es villamosjárattal érik el az élményfürdőt, amely a Pallagi út – Nagyerdei körút között közlekedik. A jelenlegi Aquaticum megállót javasoljuk a tervezett főbejárathoz áthelyezni, ahol jelenleg 6 helyi autóbuszjárat megállója is van. Úgy véljük, mindkét megállónál új gyalogátkelőhelyek kijelölése szükséges. A kerékpáros közlekedés szintén a Pallagi úton van, a Nagyerdei körút déli oldalán kerékpáros-gyalogos járda építését javasoljuk a strand nyugati határáig, hogy az északi bejáratot és a parkot is elérhessük kerékpárral. Mindkét bejáratnál kerékpáros tároló elhelyezése szükséges. A személyautók parkolása a Pallagi út menti meglevő parkolóban, illetve a terület északi határán kiépítendő parkolóban lehetséges. A tervezett parkoló a Nagyerdei körút felől közelíthető meg.Környezetrendezés

Tájépítészeti alapvetésünk volt, hogy olyan zöldfelületeket, burkolt tereket és berendezési tárgyakat telepítsünk, amelyek fenntartási költsége nem terheli a használat során a megrendelőt. A koncepció kialakításánál a természeti tájat, mint önfenntartó ökoszisztémát, vettük alapul, hiszen ezek a növénytársulások, amelyek a természetben megtalálhatók, kevés ráfordítással is képesek az önfenntartásra. Igyekeztünk a helyi növények közül választani az évelőket és cserjéket. A növények az egyes funkciókat elválasztva fragmentáltan jelennek meg a területen, ezáltal kerti terek hoznak létre. Ezekben a  zöldfelületben helyezkednek el a területet behálózó gyalogos útvonalak, amikről a medencék és kiszolgáló funkciók érhetőek el. A főbb sétányokat teherbíró burkolatot, míg a keskenyebbek fapallót kaptak. 

A természetvédelmi területen kisebb területi igénybevétellel járó funkciókat helyeztünk el, így az északi terület lombkorona sétányon járható be, míg a déli erdei tanösvényen, amely mentén pihenő és piknik pontok találhatók.
Az épített elemek (járdák, kerti utak, sétányok, támfalak, stb.) esetében a természetes megjelenést részesítettük előnyben, így a burkolatok víz- és légáteresztőek. A fő sétányok, utak anyaga üvegszálas színezett kerámialap a keskenyebb utak, hidak burkolata akácfa burkolat rejtett rögzítésekkel. A medencék és szegélyük hófehér, anyagában színezett kerámialapot kapnak
A fák védelme érdekében a tereprendezés során megőrztük az eredeti terepet, a meglévő szintkülönbségekkel együtt. A magasságkülönbségeket a belső promenád mentén épített teraszokkal vesszük fel, ettől befelé haladva az utakkal, rámpákkal, lejtésben tartott burkolatokkal és gyepfelületekkel követtük le a meglévő domborzati viszonyokat. A fürdő területén egyedi ülőbútorokon ücsöröghetünk, a terület közvilágítását 20 méterenként elhelyezett kandeláberek biztosítják.

Artonic DesignRészlet a pályázat zárójelentéséből:

Alapvetően szimpatikus irányelvet képvisel a pályamű azzal, hogy nem kíván egy mindent felülmúlni akaró vizes attrakcióval a közeli fürdőhelyekkel konkurálni, hanem egy következetes vízfelületi rendszert hoz létre. Kedvező, hogy több helyen teremt kapcsolatot az erdővel. Differenciált, változatos élményt adó medencék jelennek meg esztétikus vonalvezetéssel komponált sétányokkal, melyek funkcionális elemként strukturálják a teret.Kommunikatív a főépület, átmeneti terekkel, melyek nyitnak az erdő irányába. A gyógymedence kedvezően került elhelyezésre. Ligetes, kulturált rendszer, jelszerűen kiemelkedik a toronyszerű csúszda, de nem tolakodó. Kelet felől nyugat irányába megritkul a tér, ami előnyös is lehet, de a szolgáltatások is eltűnnek, ami hátrányos. A bejárat után rögtön egy intenzív medence került elhelyezésre, ami a látogatók fogadására nem a legideálisabb. Megmarad a nagyerdei békés, ligetes hangulat, ami kellemes ellenpólusát képezheti Hajdúszoboszló profiljának. A burkolt terek alulméretezettek. A csúszda, építészeti elembe való integrálása miatt nem konvencionális. Az árufeltöltés lehetősége elvágja a teret. Üzemeltetési Szempontból a medencék mérete és a közlekedési rendszer kialakítása is megfelelő. A kiírás kérdéseit ideálisan teljesíti, a Pallagi úti sétány felöl az erdő felé harmonikusan és jó érzékkel csökken a tervezett létesítmény sűrűsége és építettsége. A számos medence aktív eszköze a tájépítészeti kialakításnak, hangulatos parkerdei strand hangulatot teremt

A kiírás kérdéseit ideálisan teljesíti, a Pallagi úti sétány felöl az erdő felé harmonikusan és jó érzékkel csökken a tervezett létesítmény sűrűsége és építettsége. Az egységes és jól fogalmazott építészeti megjelenés, valamint a vizes medencék könnyed kialakítása miatt a Bíráló Bizottság megosztott III. díjban részesíti.