Technológia

All-inclusive rögzítés szellőztetett homlokzati rendszerekhez

2022.05.23. 14:20

Legyen szó a Gotthard-alagútról, a Burj al Arabról vagy a franciaországi La Grande Archeról, a fischer világszerte lépést tart az idővel. Az ACT rendszerrel (Advanced Curtain Wall Technique) megnyitja az utat az esztétikus, komplex homlokzatok egyszerű és költséghatékony tervezéséhez. A műszaki és gazdaságossági előnyökön túl az ACT rendszer innovatív, magas színvonalú, all-inclusive megoldást kínál a szellőztetett homlokzati rendszerekhez.

 

Párizstól csupán pár kilométernyi távolságban található Puteaux, ami üzleti negyedéről és futurisztikus toronyházairól ismert. A nyüzsgő település egyik grandiózus látványosága a 110,9 méter magas, 106,9 méter széles és 112 méter hosszú La Grande Arche irodaépület, amely 2015 és 2017 között teljes körű renováláson esett át. A La Grande Arche épületét 1984-ben rendelte meg François Mitterrand francia elnök, majd 1989. július 14-én adták át ünnepélyes keretek között. 26 év elteltével azonban számos jele mutatkozott annak, hogy ideje lenne energetikailag korszerűsíteni és felújítani az épületszerkezetet, anélkül, hogy elveszítené eredeti varázsát és nemzetközileg elismert értékeit.

A projekt során az épület homlokzatának évtizedek során elöregedett, rossz állapotban lévő carrarai márvány lapjait gránitlapokra cserélték, amihez mintegy 76 000 db FZP II fischer ZYKON panelhorgonyt használtak.

Rejtett rögzítés az illesztéseknél

A La Grande Arche magával ragadó szerkezete vasbetonból készült, míg a homlokzatot üveg és terméskő elemek alkotják. A homlokzat külső és belső sarkai egy négydimenziós hiperkockát formálnak, ami kelet és nyugat felé is nyitott, így ezekből a pontokból nézve az épület a diadalív formáját idézi. A különleges szerkezet kifinomult technológiát és megoldásokat igényelt a renoválás során, amelyhez a hagyományos horgonyrendszerek nem bizonyultak elegendőnek. A fischer Cégcsoportot bízták meg a gránitlapok homlokzati rögzítésével, amihez FZP-II-SO Zykon panelhorgonyt használtak. Az FZP II fischer ZYKON panelhorgonnyal kombinált hátsókúpos technológia biztosította, hogy az illesztéseknél láthatatlanok maradjanak a rögzítő elemek, valamint az optimalizált pozicionálás kisebb panelvastagságot és nagyobb méretű táblák alkalmazásához nyújtott megoldást. Emellett az FZP II azt is lehetővé tette, hogy a La Grande Arche homlokzati panelei akár egyesével is cserélhetőek vagy szerelhetőek legyenek a jövőben.

Bővülő lehetőségek csökkenő költségek mellett

A fischer ACT homlokzati rendszerei szinte minden típusú burkolóanyaghoz speciális rög­zítő megoldást nyújtanak. A műszaki és költséghatékony előnyei mellett nagy tervezési szabadságot is biztosítanak a tervezés során, ami az FZP II fischer Zykon panelhorgonynak köszönhető. A technológia a panelhorgonyok, az egyedi tartószerkeze­tek és a kifinomult fúrási technológia alkal­mazását ötvözi. Egy előre kifúrt, hátsókúpos furatba telepített és feszítésmentes rögzítőrendszerről van szó, ami biztosítja, hogy az illesztéseknél teljesen láthatatlanok maradjanak a rögzítő elemek. A panelen belüli hajlítónyomatékok kb. 50 százalékkal kisebbek, mint a hagyományos rendszereknél, így kisebb panelvastagságot és nagyobb méretű táblák alkalmazását teszi lehetővé. Ilyen módon akár a 20 mm vastag homlokzati terméskő panelek, valamint 8, illetve 10 mm-es vastagságú ESG és TVG üvegtáblák rögzítését is lehetővé teszi.

Ahogyan a La Grande Arche épületénél is említettük a rejtett rögzítés nemcsak esztétikus, de ezzel a megoldással a dübelek egy későbbi lapsérülés ese­tén könnyedén cserélhetők, az akasztófülek segítségével pedig a burkolati lapok kényelme­sen leemelhetők, illetve visszahelyezhetők. Mindez a fischer-BWM háttérszerkezetnek köszönhető, amihez a teher­hordó szerkezetbe rögzített fali konzol és a hozzá szegecsekkel rögzített vertikális T, illetve L profil, valamint egy horizontális profil is társul. Ez utóbbira egy akasztófüllel rögzíthető az FZP II dübellel fúrt lap.

További információk a www.fischerhungary.hu oldalán.