Közélet, hírek

Akár 55 lakásos társasház is épülhet az egykori szeszgyár környékén

2022.12.06. 15:19

A tervek elkészültek, az építési engedély megvan, ám a VIII. kerületi ingatlan egyelőre befektetőre vár. A Szeszgyár utcát egyébként, amely "Józsefváros utolsó rossz állapotú, macskaköves utcája a Baross és Visi Imre utcák között", az önkormányzat a közeljövőben teljesen megújítaná, a Szeszgyár közzel együtt most már zajlik a tervezése.

Közel 1400 négyzetméter hasznos alapterületű lakóterületként árulják a Szeszgyár utca 10 alatti telket a VIII. kerületben, 850 millió forintos irányáron. Ahogy a hirdetés szövegében is írják, az üres telek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Semmelweis Egyetem szomszédságában, az Orczy-negyedben található, amely a főváros "kiemelten fontos rehabilitációs és városfejlesztési területe". A telek szomszédságában egyébként az Orczy Iroda- és Lakóházak épületegyüttese, az Orczy Forum található, a 12-es szám alatti, meglehetősen leharcolt állapotú házban a Szeszgyár közösségi tér, közelében közösségi kert működik. 

Korábban (az ÉTDR szerint még 2018-ban, illetve 2021-es módosítással) készült terv az ingatlan fejlesztését illetően egy 55 lakásos lakóépületre, amelyre az építési engedélyt is kiadták, így a kivitelezés megkezdésének ez már biztosan nem lenne akadálya, ha gazdára találna a terület. A tervek alapján a ház pince- és földszint mellett egy hatemeletes utcai és hétemeletes udvari tömbből állna, két lépcsőházi maggal, személyfelvonóval. A pinceszinten teremgarázst, kerékpártárolót, záportározót alakítanának ki, a földszinten a két épülettömböt összekötő fedett közlekedő, tetőkert, két üzlet, két iroda és szintén kerékpártároló kaphat helyet. Az ingatlanon lévő korábbi lakóépület bontását idén tavasszal engedélyezték. 

A VIII. kerületi néhai szeszgyár 1874-ben nyílt meg, ekkor nevezték el a gyár területével szomszédos utcát Szeszgyár utcának. Az eredeti szabályozás szerint ez a Kőris utcáig tartott volna, de a gyár egészen az 1990-es évekig működött, útját állva az utolsó szakasz megnyitásának. A rendszerváltással megszűnt a szeszgyár, épületeinek nagy részét lebontották, kivéve az Orczy út felé eső telken lévő raktárépületet.

A környékben most nem csak az ingatlanfejlesztők látnak potenciált: az önkormányzatnak nem titkolt szándéka, hogy rendbe tegye a területet, megbízásukból a Rév8 bonyolítja le a Szeszgyár utca és Szeszgyár köz megújítását célzó programot. Jelenleg folyamatban van a tervezés, amit idén tavasszal közösségi tervezési események előzték meg, a kivitelezés céldátumát 2023-ra tűzték ki. 

Ahogy a kerület honlapján írják, a Szeszgyár utca

Józsefváros utolsó rossz állapotú, macskaköves utcája a Baross és Visi Imre utcák között. 

A projekt első lépéseként 2022 elején megnyitották a Szeszgyár közt a gyalogosforgalomnak, megszüntetve egy évtizedek óta meglévő zárványt. A beruházás keretében az új kialakítás két elemre tagolódik: a Szeszgyár utca két létező szakasza forgalomcsillapított, zöld lakóutcaként újul meg, míg a Visi Imre és Kőris utca közötti új közterületen egy sétáló, leülő, aktív sétány jön létre. A Szeszgyár köz konkrét fejlesztési tartalmát közösségi tervezés keretében határozták meg.

"Az önkormányzat célja egy kellemes, gyalogosbarát, zöld, élő utca kialakítása, ennek részeként a Szeszgyár köz zöld sétánnyá alakítása. Utóbbi az aktivitás terévé válik szabadidőparki funkciókkal, lehetővé teszi az aktív testmozgást és kellemes, rekreációs célú kültéri időtöltést végezni, miközben a területen megjelenik egy ökológiailag sokszínű, változatos növénytelepítés. A térnek ugyanúgy működnie kell a később várható új épületek között is", írták a projektről.

A Rév8 a részvételi tervezést a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszékének kutatóműhelyével, az Urban Future Laboratory műhellyel közösen tervezte meg, a folyamatról és a tervezési alkalmakon begyűjtött javaslatokról itt lehet többet megtudni.