Egyéb cikkek

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

2009.03.04. 12:56

”Olyan városi tér létrehozása volt a cél, ami az eltérő rendeltetésű épületegységektől körbeölelve a tudomány agórájává tud válni.” A Studio_concepT díjazásban nem részesült pályaműve a szegedi ”Pólus Agóra” pályázaton.

I. Építészeti koncepció
Agóra gör, tört 1. népgyűlés 2. piactér, vásártér; egyszersmind a népgyűlés helye a görög városokban.

Olyan városi tér létrehozása volt a cél, ami az eltérő rendeltetésű épületegységektől körbeölelve a tudomány agórájává tud válni. Innen már a térre érkezéskor, a nagy üvegfelületeken keresztül betekintést nyerhetünk a Szeged jövőjét jelentő ’látványlaborokba’.

Az Agórához eltérő jellegű kertek és udvarok körbejárható rendszere kapcsolódik: a Játékudvar, a Múzeum-kert, a Klíma-kert.

 

 

 

Az épületegységek elhelyezésével strukturáljuk a tömbbelső heterogén közegét, alaprajzi elrendezése biztosítja a funkciók tagolódását. A különböző funkciójú épületegységek az emeleti közlekedőrendszerrel kapcsolódnak egymáshoz.

Építészeti koncepció az autonóm ház gyakorlati működésének bemutatása, a jelenlegi legkorszerűbb megújuló energiák felhasználásával, környezettudatos víz-, szennyvíz- és hulladékkezeléssel. A ’látványgépészet’ vezeti be megérkezéskor a látogatókat.

II. Homlokzatkialakítás
Az építmény homlokzati felületei energetikailag aktiválhatók: a napelemek és a szélturbinák az energiatermelésben, a növényzet a kedvező klíma kialakulásban játszik szerepet.

Nap
Az épületettömeget fedő sötét felület polikristályos hibrid napelemes tető- és homlokzatburkolati rendszer. A nagyfelületű üveghomlokzatok szintén fotovoltaikus hálóval integrált, transzparens hőszigetelő üvegszerkezetek, melyek nyáron árnyékoló funkcióval is bírnak, mert elnyelik a beáramló energiát.

Szél
Az Agóra nyugati térfalát képző energiafal a mikró-szélturbina felületek helye.
Az 5x5 cm-es raszterben kifeszített szélturbinák, melyek felülete fotovoltaikus bőrrel is el van látva, a levegő áramlástól állandóan mozgásban vannak, folyamatosan energiát termelve. (Agustin Otegui: Nano Vent-Skin)

 

 

 

Növényzet
Zöldhomlokzat: alkalmazott modulrendszer (acélkeretvázon merev pvc-táblára rögzített termőfilc termőközeg, melyben 10x10 cm-es raszterben növényeket telepítettek, Patrick Blanc: The Vertical Garden)
Zöldtetők: a parkolótér feletti Klíma-kert 80 cm-es földtakarással, 3 szintű növényzettel rendelkezik, a többi zöldtető 15-30 cm földtakarással, cserjék, fűfélék, sédumok termőhelye.

tervezők: Ükös Tamás, Linnert Napsugár, Valkai Csaba - Studio_concepT
munkatársak: Domokos Attila, Molnár Bea, Varga Anikó
szakági tervezők:
tartószerkezet: Markovits Péter
épületgépészet: Szígyártó Gábor
energetikai szakértő: Molnár Imre
színpadtechnika: Strack Lőrinc
akadálymentesítés: Parti Mónika