Épületek/Lakóépület

A9 House – Családi otthon Budapesten

2022.03.18. 07:56

A csendes budai környezetben elhelyezkedő ház tervezésekor a funkcionális alaprajz mellett a természetes anyagok kapták a főszerepet, így egy egyszerű, ám barátságos otthon jött létre. Az épület az URBA Stúdió munkája.

Az A9 névre keresztelt családi ház Budán, egy csendes, kertesházas övezetben található, madárcsicsergéssel teli, buja kerttel körülvéve. A tulajdonos négytagú család egy visszafogott, logikus alaprajzú, ésszerű méretű és megfizethető otthon vágyával kereste meg a tervező URBA Stúdiót, és kívánságaik között a lehető legtöbb természetes anyag használata is szerepelt.

A téglalap alaprajzú, kétszintes, alacsony dőlésszögű nyeregtetővel fedett ház logikus kialakításának fontos része volt a közösségi és a privát terek elválasztása. Éppen ezért a földszintre kerültek a közös funkciók, az emeltre pedig a családtagok hálószobái. A földszinten a nagyméretű, gyerekbarát okokból teljesen egy légterű konyha-étkező-nappali mellett egy konyhából nyíló kamra és egy előszobából nyíló WC kapott helyet. A konyha-étkező-nappali ugyan egy teret képez, a nappalit mégis szépen elválasztja a családi étkezések helyétől enyhén süllyesztett pozíciója, mely egyértelműen kijelöli a határokat. Ebben a süllyesztett helyiségben többfunkciós beépített bútor halad a falak mentén, mely egyszerre szolgál ülőalkalmatosságként és a gyerekek játékait tároló fiókos szekrényként. A nappaliból nagyméretű üvegajtókon keresztül azonnal a teraszra, kertbe juthatunk, mely így a közös családi tér megnagyobbításaként szolgál.

Az emeltre egy légies lépcsőn keresztül jutunk fel. Itt egy saját gardróbbal rendelkező szülői hálószobát és egy később ketté osztható, sok ablakkal megnyitott, világos gyerekszobát találunk. Az említett szobákon kívül még egy nagyméretű fürdőszoba és egy háztartási helyiség kapott helyet ezen a szinten.

A ház egészében letisztult, skandináv stílusú terekkel találkozhatunk, melyeknek jellegzetes elemei a nyírfa furnérból és tölgyfából készült beépített bútorok és nyílászárók, illetve a hatalmas ablakok. Az épületben világos árnyalatú burkolatokkal találkozhatunk, a vizes helyiségekben törtfehér linóleummal, a szobákban pedig fapadlóval. A napos összképet a fehér falak is erősítik, melyet a lépcsőnél megjelenő nyerstégla fal ellensúlyoz. A belső térben a hideg szürke és a meleg faszínek váltakoznak, az összhatást a hagyományos vonalvezetésű berendezési tárgyak teszik otthonossá.  
Paár Eszter Szilvia