Épületek/Középület

A vibráló Alexandra

2019.01.14. 13:35

A 19. századi palota túlélt két tűzvészt, otthont adott az első televíziós szolgáltatónak és változatos funkciókkal nyit az emberek felé majd másfél évszázada. Az Emberek Palotájának becézett londoni komplexumot olyan tervezőiroda alakította most át, amely a Budapest Déli Városkapu pályázat második helyezettje lett.

A keleti szárny és színházterem felújítása a londoni Heritage Lottery Fund, azaz az Örökségi Lottóalap közreműködésének köszönhető. A rehabilitáció nem csak látványos esztétikai beavatkozásokkal, de komoly épület-, és színháztechnikai újdonságokkal is nyit az emberek felé. Afféle multifunkcionális kulturális központ lesz, akárcsak régen, hiszen megépültekor a város déli részén magasodó Crystal Palace ellenpontja volt London északi felén. 

A végül Snøhetta által megnyert Budapest Déli Városkapu pályázaton is induló Feilden Clegg Bradley Studio vibráló felületekkel, színes ornamentikákkal ékesítette az új közösségi tereket, oktatási zónákat, kávézókat és az itt megnyílt új mozit is. Az eredetitől elütő színvilág nem uralkodik a műemlék értékei felett sőt, az  összhangnak köszönhetően még új megvilágításba is helyezik a történelmi szerkezeteket. Kifinomult tervezői érzékenység szükséges egy ilyen beavatkozáshoz. 

A palota egy 1980-as tűz miatt súlyos károkat szenvedett, melynek sok elemét nem csak megtartották, de az építészek ki is emelték a belsőépítészeti koncepcióban, eszünkbe juttatva Chipperfield —  persze sajátos esetében specifikus emlékezetpolitikai üzenetet képviselő — attitűdjét a Neues Museumnál.