Közélet, hírek

A Territorial Agency a 7. Lisszaboni Építészeti Triennálé kurátora

2023.03.23. 16:25

A Territorial Agency alapítói, Ann-Sofi Rönnskog és John Palmesino lesznek a 2025 őszén megrendezésre kerülő Lisszaboni Építészeti Triennálé főkurátorai. A “How heavy is a city?" kurátori koncepció spekulatív kísérletre hívja majd a látogatókat, ahol az anyagi struktúrák és dinamikusan változó környezetük (információ-, energia- és anyagáramlás) kritikai vizsgálatával lehetővé válhat új életformák elképzelése. Egy olyan tér elképzelése a cél, ahol az építészet irányíthatja bolygónk életét és anyagi jellemzőit.

How heavy is a city? – ezzel az egyszerű kérdéssel fejthetők fel a város átalakulása és annak hátterében lévő, planetáris léptékű, komplex urbanizációs folyamatok. Ezen átalakulások tisztázásához az építészet szétszedésére és újbóli összerakására van szükség, ez által lehetséges a környezet kollektív építésének elképzelése. A triennále a tanulás, a tapasztalás, a kíváncsiság, a kutatás, a vita, az öröm, a felháborodás, a spekuláció, a határfeszegetés, a képzelet és a cselekvés nyilvános terévé válik, ahol lehetséges az együttélés jövőjének újragondolása.

A kurátori program az antropocén korszakra jellemző átalakulások térbeli dimenzióit vizsgálja – a tervezés, a kormányzás, a cselekvés és a javaslattevés kérdéseit felvetve. A How heavy is a city? egy új "mértékegységet" kíván létrehozni, mely segítségével vizsgálható az építészet, és felfedezhetők az együttműködés és a kölcsönösség új formái, így ösztönözve a várossal kapcsolatos vitákat.

A Territorial Agency a kortárs építészetet, a tudományt, a művészetet, az érdekérvényesítést és a cselekvést ötvözi, hogy elősegítse az antropocén korszakban az átfogó területi átalakításokat. Legutóbbi projektjük az Oceans in Transformation elnyerte az Európai Bizottság STARTS Prize 2021-Grand prize of the European Commission honoring innovation in technology, industry and society stimulated by the arts elnevezésű díját.

A Lisszaboni Triennálé célja a kutatás támogatása, a vita ösztönzése és a városok átalakulásának inspirálása az építészeten keresztül. A triennálé 2007 óta fontos fóruma az elismert, feltörekvő, a diszciplináris és földrajzi határokon átívelő informális gyakorlatok bemutatásának. Az évtizedek során ez a nyitott szemléletű megközelítés hozzájárult a szakemberektől a döntéshozókig, az önkormányzati szereplőktől az aktivizmusig terjedő tudások rendszerezéséhez. A triennálé minden egyes alkalommal, újra és újra feltalálja magát, egyetlen állandó eleme, hogy kollektív platformként szolgál a kortárs építészeti kihívásairól való gondolkodásnak.

A tavalyi triennálé négy fő kiállításáról Darvasi Dominika készített beszámolót, mely olvasható az Építészfórumon.

Forrás: E-flux

 

Szerk. & ford.: Borenich Levente