Programok

A szecesszió világnapja 2018

2018.05.23. 06:10

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük a szecesszió világnapját. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz, melynek budapesti rendezvényei június 9. és 10. között lesznek.

Az idei évben a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Réseau Art Nouveau Network által ajánlott téma, "A kedvenc szecessziós építészem" kerül fókuszba a világnapon. A programsorozat kiemelt eseménye a régió szecessziós építőművészetét bemutató nemzetközi tablókiállítás, melyet a Transznacionális Duna Együttműködési Program tagvárosaiban (Belgrád, Bécs, Budapest, Bukarest, Ljubljana, Nagyvárad, Szabadka, Szeged, Szófia és Zágráb) egy időpontban tekinthet meg a közönség.

"A szecesszió hullámai – Építészet a Duna menti régióban" című tárlat május 30-tól június 18-ig, ingyenesen tekinthető meg a FUGÁ-ban. A világnap alkalmából további, az egész hétvégét kitöltő programok, szecessziós városi séták, tárlatvezetések és családi alkotóműhely várja az érdeklődőket június 9–10-én.

Programok: (regisztráció hamarosan)

A szecesszió hullámai - Építészet a Duna menti régióban

Helyszín: FUGA
Időpont: 2018. május 30. és június 18. közöttA szecessziós világnapja programsorozat

Helyszín: Budapest
Időpont: 2018. június 9. és 10. között

 

  • Szecessziós városi séták angol és magyar nyelven
  • Családi alkotóműhely
  • Kurátori tárlatvezetés - Baldavári Eszter, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, művészettörténész

A programokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A programváltoztatás jogát fenntartják.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió (ERDF, IPA, ENI) és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A projekt a szecessziós örökség védelme és népszerűsítése a Duna-menti régióban című pályázathoz kapcsolódó kutatási program része.

Együttműködő partnerek:

  • Építészfórum,
  • Imagine Budapest,
  • Hosszúlépés,
  • KÉK városi séták

A rendezvény Facebook-on itt található meg.