Egyéb cikkek

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tervpályázat

2008.05.22. 10:43

Megvételben részesült az 1-es számú pályamű;
szerző a Gereben és Társa Bt.
vezető tervező: Gereben Péter és Wesseltoft Manuel

Megvételben részesült az 1-es számú pályamű;
szerző a Gereben és Társa Bt.;
vezető tervező: Gereben Péter és Wesseltoft Manuel

 


Részletes bírálat:

A terv részletesen foglalkozik a helyszín (helyszínek) gyalogos és közúti feltárásával. A gyalog és gépkocsin érkező vendégforgalom helyesen nem keresztezik egymást a déli oldali parkolónál. A parkoló feltárását és a parkolást a kiírás mélységének megfelelően a pályázó megoldotta. Az északi terület gazdasági feltöltésének lehetőségét biztosítja.

A terv hátrányaihoz tartozik, hogy sem építészeti, sem térszervezési szempontból a gyalogos forgalom vonalvezetése nem szépen megtervezett. Az északi és déli területet egy gyalogos híddal köti össze, amelynek építészeti megfogalmazása túl egyszerű, s valóban egy ún. gyalogos felüljáróra emlékeztető, keskeny, hangsúlytalan építészeti elemként jelenik meg, s nem egy magas szintű rekonstrukcióhoz illő.

Gyalogos megközelítést (bejáratot) a Major utca felől is tervez, de a bejáraton átjutó látogató egy - egyébként a kiírás szerint nem megtartandó, E29-es - épületbe ütközik. Az egyenes látogatói vonalvezetés helyett labirintushoz hasonló módon kényszeríti a látogató bejutását a területre.

A terv erényei közé tartozik, hogy egyes funkciók föld alá rejtésével az északi terület park jellegét próbálja visszaállítani, de a terep kissé szigorú geometrikus kertépítészeti elemei idegenek maradnak az évtizedek alatt természetesen kialakuló Zsolnay parktól, környezettől. Nagy kérdés, hogy a kissé eltúlzott terepszint alatti beépítés mennyire gazdaságos megoldás és valóban belefér-e a pályázó által kalkulált költségkeretbe.

A műszaki leírásban ugyan különbséget tesz az "ún. családi park" és a többi parkosított rész között, de a tervben ez nem érzékelhető. A Családi Negyedben vezető sétaút vonalvezetése nincs kellőképpen alátámasztva az ilyen kerti utakhoz egyébként hozzátartozó egyéb tájépítészeti elemekkel.

Az Alkotó Negyed helyére a pályázó egy új teret épít, de ezáltal lerombolja az egyik talán legszebb régi belső udvar (tér) hangulatát. A régi tér épületeinek túlzott elbontása nem a régi értékek, karakterek megőrzését szolgálja.

A terv erénye az E31-es épület földszinti lepényépítményeinek lebontása, amely által a Sikorsky műteremház méltó kertes előteret kap.

A déli oldalon jó gondolat, hogy az ideiglenes rendezvénytér épületét egy külső hártyával mintegy bekeretezi és lezárja a forgalmas Zsolnay út felől, de remélni lehet, hogy a parkoló irányában a rendezvénytér megnyitható, akár a parkoló egy részét hozzákapcsolhatóvá is lehetett volna tenni a nagyobb rendezvények (pl. koncertek) megtartására.

Az új épületek építészeti megfogalmazását a pályázó nem artikulálja, inkább tömegben gondolkodik. Analitikusan a terv rendben van, de a szintézisek hiányoznak. Az ábrázolt perspektívák barátságtalanok.

A terv semmibe veszi a morfológiai adottságokat, a finoman tagolt kertbe egy merev párhuzamos-merőleges rendszerű építmény együttest helyez bele. Több épület földbe süllyesztésével nagy, szögletes sík felületek alakulnak ki, amelyek teljesen idegenek a hely karakterétől. A helyzetet súlyosbítja, hogy az északi részre ugyancsak lapos és szögletes sportpályát, illetve szabadtéri színpadot telepít.

A pályaművet a Bíráló Bizottság megvételben részesítette.