Közélet, hírek

A Nakagin Kapszula Toronyház a metaverzumban éledhet újjá

2022.08.16. 15:48

A világhírű japán metabolista toronyházat a közelmúltban kezdték el bontani, de az épület jogait birtokló Kisho Kurokawa Architect and Associates (KKAA) és a LAETOLI Company most NFT-ként árverésre bocsájtotta az építési jogokat, így az épület a metaverzumban és akár a fizikai valóságban is újra megépíthető lesz.

A Metabolista Mozgalom egyik társalapítója, Kisho Kurokawa japán építész által tervezett, 1970-1972 között épült világhírű toronyház bontásáról, és néhány előzményről egy régebbi cikkünkben már beszámoltunk. Most a Kisho Kurokawa Architect and Associates (KKAA) és a LAETOLI Company két nem-helyettesíthető tokent (NFT) bocsát a piacra melyekkel bárki megvásárolhatja az épület újjáépítésének a jogát, így az újra felépíthető lesz.

Az OpenSea online piactéren keresztül forgalmazott két token közül az egyik a metaverzumban való építésére vonatkozó jogokat tartalmazza; a vásárlói számára nem lesznek korlátozások a tervezési jogokra vonatkozóan, tehát bárhogy módosíthatják a kapott tervet. A másik token, ami a fizikai térben valló építkezéshez ad jogot, már korlátokhoz kötött. A KKAA előzetes egyeztetést kér a készülő tervekről, és a jóváhagyása is szükséges.

"Azon az állásponton vagyunk, hogy nem korlátozzuk a vevőt az épület újjáépítésében, kivéve, ha az újjáépítés árt a KKAA és a Nakagin Tower hírnevének" – magyarázta a csapat.

Ezeken túl természetesen a világban számtalan eltérő helyi építési szabályzat is befolyásolja majd a leendő épületeket. Továbbá a jogok el- és bérbe is adhatóak, vagyis hosszú távon több példány is létrejöhet úgy a metaverzumban, mint a fizikai valóságban. A cég szerint ez a fejlemény szinkornban van a metabolizmus alapelveivel, például az alkalmazkodóképességgel, továbbá a társadalom újraértelmezésével az építészeti spekulációkon keresztül. Gondolnak itt az épület evolúciójára, mozgására, növekedésére és csökkenésére. A digitális térbe való belépéssel a metabolista teória folytatódik és relevánssá válik a mai és a jövőbeli társadalmi viszonyok szempontjából is. A partnercég, a LAETOLI Company, reméli, hogy ez az árverés lehetőséget ad arra, hogy a metabolizmus eszméi jobbá tegyék a társadalmat. A technikai részletek kivitelezésével a BDP cég volt megbízva; a 3D model Autodesk BIM360-as szoftverével készült el, aminek a fájljait a megvétel után átküldik a vevőnek. Az ár viszont még mindig nincs nyilvánosságra hozva.

A kapszulatorony digitális térben való megőrzésére a japán Gluon digitális tanácsadó cég is kísérletet tett. Ők lézerszkennelésből származó adatok és 20.000 fénykép kombinálásával hozták létre az épület kiterjesztett valóságú modelljét (augmented reality).
Mindezek mellett az épületet hagyományos módszerekkel is megpróbálják védelem alá helyezni, vagy konzerválni. Az egyik ilyen csoport, a Nakagin Capsule Tower A606 Project név alatt fut, amely az A606-os számú kapszulát restaurálja és alakítja át. A terv, hogy egy "mozgókapszulát" hoznak létre, ami hű Kurokawa "mozgó építészet" koncepciójához.

Forrás: dezeen