Épülettervek/Tervpályázat

A MASSLAB tervezheti Helsinki új, divatos városrészét

2023.03.14. 16:11

A portugál MASSLAB iroda az AFRY Ark Stúdióval együttműködve nyerte meg a Train Factory vegyes programozású fejlesztésre kiírt, két szakaszból álló nemzetközi pályázatot, amelynek fő célkitűzése Helsinki új látványos városrészének elképzelése volt. Az egykori vonatgyár telephelyének újragondolására öt világhírű építészeti konzorcium pályázott, közülük került ki a végső győztes.

A pályázatot a The Train Factory Group és Helsinki önkormányzata szervezte, és az "A roof for Helsinki" (Egy tető Helsinkinek) című javaslatot választották a régi villamosvasút épületének revitalizációjára, melyet 45 000 m2-es alapterületű épületkomplexummá alakítanak át, iroda, kereskedelmi és szálloda funkciókkal. Kimondott cél volt a helyszín történelmi örökségének, társadalmi, kereskedelmi és kulturális magjának megőrzése.

Az egész folyamatot áthatotta a gondolat, hogy csak párbeszéd útján lehet helyes stratégiákhoz és megoldásokhoz jutni. A győztes javaslat kiválasztása során a projektgazda szándékában a hatóságok és mindenekelőtt a térségben élő emberek bevonása állt.

A program ösztönzőleg hat a terület átfogó városrehabilitációjára, az 1970-es évekbeli műhelyhez kapcsolódó épület a környék lakóinak mindennapi életének szerves részévé válhat. A nyertes pályázat célja, hogy az összetartozást erősítse, ezért a tervezők az emberek igényeiből indultak ki. Érvelésük szerint a javaslat nem egy épületként, hanem használati módok, cselekvések és szokások rendszereként jelenik meg. A teljes kereskedelmi program egy organikus, boltíves tető köré szerveződik, mely arra invitálja a látogatókat, hogy belépjenek és körbejárják az épületet. A tető egy kis erdős platformként funkcionál az új városközpontban, ahonnan nem mellesleg remek kilátás nyílik Helsinkire.

Az építészek reménye szerint a szokatlan morfológia lehetővé teheti egy nyereségesen működő, de a folyamatosan változó igényeknek megfelelő épület létrejöttét. A Finnország ethoszát képző fa burkolat a földszinten a városi élet dinamikus megtapasztalására invitál. A téglák folyamatos párbeszédet alakítanak ki a környező ipari épületekkel. Az üveg felületek feloldják az épületet a városi tájban. Az anyagok kombinációja egyszerre érzékeny és bátor. A tervezők célja volt, hogy egy zárt épületcsoport helyett a kerület új központját és a városi szövet újjáalakulásának alapját hozzák létre.

A terület új pénzügyi és kulturális központként való újjászervezése lehetővé teszi a terület örökségének felértékelését és újrahasznosítását, amely releváns történelmi épületeknek és nagy városi köztereknek adhat otthont. A hagyományos és kortárs megoldásokat ötvöző tervezési stratégia célja, hogy hozzájáruljon az önkormányzat fenntarthatósági törekvéseihez. Egy ilyen léptékű beruházás óhatatlan velejárója a dzsentrifikáció, kíváncsian várhatjuk milyen hatással lesz az átalakítás a környék kulturális életére.

A további versenyző csapatok között volt a Cobe + Schauman & Nordgren Architects; a Lahdelma & Mahlamäki Architects; a Rudanko + Kankkunen Architects és a Tommila Architects & Kaleidoscope Architectural & Urban Design.

A pályázat adatai:

Helyszín: Pasila, Helsinki, Finnország
Megrendelő: Train Factory Group
Alapterület: 45,000 m²
Típusa: Meghívásos nemzetközi pályázat
Program: Vegyes használat + Várostervezés
Építészet: MASSLAB
Együttműködő partner: AFRY Ark Studio

Forrás: Archdaily

 

Szerk. és ford.: Borenich Levente