Technológia

A DigiFol™ prémium minőségű termékei a megújult Onyx Étteremben

2022.03.04. 14:01

A budapesti Onyx Étterem nemrég nagy változáson ment keresztül, ami nem csak új működési struktúrát, de letisztult, elegáns belső teret is eredményezett. Az új design és arculat megteremtésében pedig nagy szerephez jutottak a DigiFol™ okosfóliái is.

Mint azt projektbemutatónkból megtudhatták, a pesti Gerbeaud Házban található Onyx Étterem nagy átalakuláson ment keresztül. A magyar konyha újraértelmezését innovatív eszközökkel és merész, kísérletező megoldásokkal elképzelő, korábban – a régióban egyedüliként – két Michelin-csillaggal rendelkező étterem átalakulásában fontos szerephez jutott a design. Az URBA Stúdió által megálmodott, Onyx Műhely névre keresztelt belső helyiségben letisztult térélménnyel, visszafogott színekkel és egyedi gyártású bútorokkal találkozhatnak a vendégek. Az Onyx Alkotói Közösség ebben a kreatív térben fejleszti a fogásokat, és a vacsoraestek is itt zajlanak.

A „Műhely" jellegnek fontos része, hogy a vendégek számára láthatóvá váljon az alkotás folyamata, melynek egyik eszköze a tér végében elhelyezett, indukciós tűzhellyel felszerelt pult, nagyobb részét azonban a nagyméretű, félköríves ablakokon keresztül láthatóvá tett konyha képezi. A látványkonyha egy fine dining étteremben nagyon izgalmasan hat a vendégek számára, ám vannak alkalmak – például céges rendezvények vagy nagyobb összejövetelek – amikor nem a munkafolyamatra, hanem egymásra szeretnének koncentrálni. Ilyenkor jutnak nagy szerephez a DigiFol™ okosfóliái, melyeknek segítségével egy gombnyomással elrejthető a máskor megmutatni kívánt konyha a vendégek szeme elől.

A DigiFol™ fóliák közvetlenül az üvegre installálható, speciális kristályszerkezettel ellátott, öt rétegből álló, elektromos árammal működtethető anyagok. Alapállapotban nem átláthatók, mert a bennük található részecskék rendezetlenül mozognak, azonban elektromos áram hatására megváltoztatják polaritásukat, rendezetté válnak, így átláthatóvá teszik az adott felületet. Az Onyx Műhelyben a DigiFol™ Prémium termékével találkozhatunk, mely az imént ismertetett működési elv mellett még kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Továbbá ez a gyártó legkisebb belátásszöggel rendelkező terméke, ami azt jelenti, hogy az áram alatt lévő fólia nem csak 90°-os szögből, tehát szemből nézve tűnik víztisztának, hanem akár 30°-os szögből, oldalról nézve is átlátható. Éppen ezért ajánlották az elegáns étterem számára ezt a terméket.

A DigiFol™ termékeket gyártó Future Visual Kft. számára izgalmas, ám nem megoldhatatlan kihívást jelentett az Onyx Étteremmel közös munka. A konyhát a fogadótértől elválasztó ablakok ugyanis lekerekítettek, vagyis félköríves záródásúak, így a fólia speciális méretrevágása, illetve applikálása különösen nagy odafigyelést igényelt. A megrendelő továbbá az utcafronton elhelyezkedő fogadóteret és a beüvegezett belső udvarban található Műhelyt elválasztó üvegajtót is az említett fóliával kívánta borítani.

Ez azonban egy nyíló szerkezet, így az elektródák és kábelek elhelyezését úgy kellett megoldani, hogy azok a vendégek számára ne legyenek láthatók. Ezt a feladatot – tehát az ajtó folyamatos áram alatt tartását – egy speciális szilikon kábel és egy saját fejlesztésű anyag segítségével oldotta meg a cég. Különleges kérés volt továbbá, hogy a látványkonyhát a vendégek elől elrejtő felületeket, illetve a két vendégteret egymástól elválasztó üvegajtót külön-külön is lehessen kapcsolni, így ezeket elkülönítve kell áram alatt tartani.

Az Onyx Étterem részéről a hibátlan kivitelezés, illetve a rugalmasság és gyors munkavégzés volt az elvárás, amiben nem csalódtak. A DigiFol™ tervezése és kivitelezése mindig teljesen egyedi, így az étterem esetében is mindent a megrendelő igényére szabott a cég.