Design/Formatervezés

A British Council – Budapest belsőépítészeti átalakítása

2006.05.03. 09:26

A Council épületén belül a recepció, a könyvtár és oktató rész lett átalakítva 300 négyzetméter alapterületen

tervezők: Benczúr László ifj., Kovács Dénes, Pataki Mátyás, Weichinger Miklós Ginkgo Design Studio

A Council Budapest VI., Benczúr utcai épületén belül a recepció, a könyvtár és oktató rész lett átalakítva 300 négyzetméter alapterületen. Fő célkitűzés volt a hivatalos jelleg megszüntetése, valamint egy tiszta, áttekinthető alaprajz létrehozása, mely szabad átjárást teremt a különböző funkciók között.

Használhatóságát az új térszervezés hozza létre. A nyitott, átlátható tér egyedi jellegét számos egyedi bútor és installációs elem erősíti – plazma-tévé és információs felület, egyedi internetes üveg felület, internetező padsor stb.A brit építészetről és dizájnról a British Council honlapján:

Architecture and Design 

Dizájn 

A dizájn Nagy-Britannia egyik húzóágazatává vált az elmúlt évtizedekben. Olyan nevek fémjelzik ezt az időszakot, mint James Dyson, Terence Conran, Ron Arad, Tomato, Neville Brody és Peter Saville. Több mint négyezer stúdió ügyködik a dizájn minden területén. Az arculattervezés, az alkalmazott grafika, a belsőépítészet, a multimédia, a formatervezés, a csomagolás- és a webdizájn mintegy 1 milliárt font bevételt jelent Nagy-Britannia számára.

A brit cégek már tudatosan törkeszenek termékeik és szolgáltatásaik megfelelő megjelenésének kialakítására, a gyártók kétszer annyit költenek a formatervezésre, mint a kutatásra és fejlesztésre. Leginkább az autóipar és repülőgyárak támaszkodnak jelentős mértékben a formatervezők munkájára, de a telekommunikációban is egyre nagyobb a dizájn szerepe. A brit tervezők jelen a jövő elektronikus eszközeinek létrehozásában is.

A Design Council a brit formatervezőket, a Crafts Council pedig az iparművészeket támogatja. A brit dizájn felfutása a brit egyetemeken folyó dizájnképzést is népszerűvé tette. A külföldi hallgatók létszáma megkétszereződött öt év alatt.

Építészet

A modern brit építészet a világ élvonalába tartozó épületek sokaságát hozta létre. Londonban csak a Millennium megünneplésére több ámulatba ejtő építmény született: Richard Rogers Millennium Dome-ja, Mark Barfield London Eye-a és Norman Foster üvegdómja. A belváros újraélesztéséhez hozzájárult Alsop és Störmer Peckham Könyvtárának felépítése, és a két svájci építész, Herzog és Meuron remekbeszabott Tate Modernjének létrehozása.

De nem csak Londonban csodálhatjuk meg a brit építészet legújabb alkotásait. Nicholas Grimshaw Éden Projekje Cornwallban, Caruso St John Wallsall City Művészeti Galériája Angliában, és a Lowry Művészeti Központ Manchesteri dokknegyedben mind-mind remek példáját adják a építészek képzelőerejének. Ezek az épületek a helyi önkormányzatok támogatását élvezik, de az építők részesülnek a nemzeti lottóbevételekből és sok segítséget kapnak a millennium megünneplésének megszervezésére létrehozott Millennium Commissiontől is.