Épülettervek/Lakóépület

Elforgatott szerkesztés – A BIVAK terve a Residence Vysocany tervpályázaton

2020.06.25. 07:51

Amikor a homlokzati ritmikát az „építtetői Excel tábla" alkotja: a soklakásos társasház műfajával kísérletezett a BIVAK egy prágai tervpályázaton. Koncepciójukban mindent a nyers szerkesztési logikának rendeltek alá: a formaképzést, anyaghasználatot, homlokzatképzést és a harmonikus arányok keresését is. Így elforgatott szerkesztésű, loggiás épület jött létre, melyben biztosított minden lakás teljes benapozása.

Tervezési feladat
Csehország egyik ingatlanfejlesztő cége, a Penta Real Estate kétfordulós nemzetközi pályázatot írt ki 250 lakásos társasház megtervezésére. Az első fordulóra érkezett 139 pályaműből a következő fordulóra 6 irodát hívtak meg referenciáik, illetve a feladatra készített építészeti koncepciójuk, „skiccük" alapján. A kiíró a tervezési programban pontosan meghatározta a különböző méretű lakások darabszámát és eloszlásuk arányát a lakószobástól a háromszobás méretig. Szigorú kikötés volt, hogy minden lakás rendelkezzen terasz vagy loggia kapcsolattal, valamint az épületmagasság illeszkedjen a szomszédos épületekéhez. A földszinti és általános belmagasságok is kötöttek voltak: laza kikötésként a kiíró a telek adottságaihoz mérten kérte az északi tájolású „atelier" lakások darabszámának minimalizálását.

Alaphelyzet

Izgalmasnak találtuk a soklakásos társasház műfaját. A nagyméretű, újépítésű társasházakkal kapcsolatban azt az érdekes ellentmondást figyeltük meg, ha egy közepesen sikerült újépítésű társasház projektre egy Excel tábla manifesztumaként tekintünk, akkor lenyűgöző, ha viszont építészeti értéket, egyediséget és téri minőségeket keresünk, akkor elkeserítő. Ez egy általánosan érdekes műfaji sajátosság, és kiváncsiak voltunk arra, hogy minden kötöttség betartása mellett, hogyan tudunk a legszabadabban mozogni. A kiírói kötöttségeken kívül saját elvárásokat is felállítottunk: nem tervezünk egy lakást sem észak felé, tartjuk a szomszédos épület párkánymagasságát, a kialakult keretes beépítést, a kialakult homlokzati anyaghasználatot és 250-nél több lakást helyezünk el.

A magunknak kijelölt, erős szempontok célja az volt, hogy a saját tervezői eszköztárunkat magára a rendszerre redukáljuk: egy olyan racionális struktúrát találjunk ki, ami szigorú, mégis rugalmasan fogadja be az építtetői programot. Feltételeztük, hogy ilyen feladatnál a „lokális operálás" nem járható út, illetve csak gyengít egy építészeti koncepciót. Azzal kísérleteztünk, mit eredményez, ha mindent a nyers szerkesztési logikának rendelünk alá: a formaképzést, anyaghasználatot, homlokzatképzést és a harmonikus arányok keresését is.

Építészeti koncepció

A telek adottságait vizsgálva feltűnt, hogyha a belső szerkesztési rasztert az épület külső kontúrjához képest elforgatjuk, teljesen mellőzni tudjuk az északi tájolású lakásokat. A külső sarkoknál az elforgatás nagyon izgalmas átmenő – keleti és nyugati tájolású lakásokat eredményezett, illetve a belső udvar sarkában is a szokványostól eltérő, sokkal használhatóbb szituáció alakult ki. Erre a gondolatra fűztük fel a rendszert.

Az elforgatott szerkesztésből adódó különbségeket a kontúr mentén a lakásokhoz tartozó loggia reagálja le, különböző nyitott-fedett téri mélységeket eredményezve. A rendszer alapegységét a legkisebb lakás traktusszélességében határoztuk meg, így a loggiák darabszáma lakásmérettől függően változik. A homlokzati ritmikát a belső lakás-mix tartalom, tehát az „építtetői Excel tábla" alkotja. A rendszer két koordináta mentén is működik, ezt az utcafronti duplex lakásokkal bizonyítjuk. A loggiákat integrált ültetőládák zárják, ez az intimitást és az egyéni komponálás, változatosság lehetőségét biztosítja.

Telepítési koncepció

Koncepciónkkal folytatjuk a tervezési terület környékére jellemző keretes beépítést. Az utcák felé (U Skládky, Sokolovská, K Moraviné) egységesen térfalat képez, illeszkedve a szomszédos épületek párkánymagasságához. A keretes beépítés lehetővé teszi az épület traktusszélességének maximalizálását (18 és 20 m) és egy belső udvar létrehozását. Az udvar nagy mérete miatt biztosított minden lakás teljes benapozása és nem jön létre zavaró belátási helyzet. Az épület terrakotta színű vakolatával anyag- és színhasználatában is illeszkedik a szomszédos tömbök architektúrájához. A Sokolovská utca felőli homlokzat előtt a járda és az autósáv között egy zöld sziget kapott helyet. Erre a szigetre nyílnak a földszinten elhelyezett kereskedelmi és vendéglátó funkciók. A földszinten az udvar felőli traktusban kertkapcsolatos lakásokat alakítottunk ki.

Lakások koncepciója

Az elforgatott szerkesztés lehetővé tette a lakásonként 1-3 egységnyi loggia kialakítását. A loggia egy ülőmagasságú ültető ládában végződik, a korlátot acélháló alkotja, mely növényfuttatásra is szolgálhat. A loggiák oldalfala és mennyezete világos tónusú, matt és fényes felületű kerámia burkolatot kap, melynek mintázata az elforgatott szerkesztésre utal. A külső terrakotta színű vakolat és a loggiák belső, világos „kézműves" minőségű felülete, valamint a lakásonkénti növénytelepítés hármassága határozza meg a homlokzati megjelenést. A lakások kialakításánál a vezérelv az ideális benapozás megteremtése volt: 277 darab lakásból 0 darab északi tájolású. Az épület egyetlen északi homlokzata az összesen 88m2 felületű lecsapott sarok. Ez a „sarokképzés" a szerkesztési elv eredménye, formailag mégis a szomszédos épülettel azonosan kezeli a sarok szituációt.

BIVAK

szerk.: Fürdős Zsanett