Közélet, hírek

A 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonja

2014.01.15. 15:28

Ma eredményt hirdettek a Parlamentben: a "MALOM" és az "ALAKOR" jeligéjű munkák nyerték a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázat első két díját. Az első helyezett pályamunka tervezői Getto Tamás és dr. Hutter Ákos. Képriport az eredményhirdetésről.

45 pályamunka érkezett Szőcs Géza kormánybiztos felhívására a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázatra. A szakmai zsűri által legjobbnak tartott 15 - a kormánybiztos kezdeményezésére - felkerült a honlapra, ahol bárki szavazhatott a vizuális elképzelésekre december 23-tól január 14-ig. A zsűri elnöke - Szőcs Géza -elmondása szerint a közönségszavazatokat úgy vették számításba, mintha egy 12. zsűritag is jelen lett volna a Bíráló Bizottságban.


A világkiállítás magyar részvételének honlapján meg lehet majd tekinteni az összes tervet, ugyanis a későbbiekben mind a 45 pályázat felkerül a weboldalra.

A zsűri január 15-én reggeltől ülésezett, és a közönségszavazatok figyelembevételével kiválasztotta az alábbi három nyertes pályaművet:

  1. "A MALOM" jeligéjű pályamű, tervezők: Getto Tamás és Dr. Hutter Ákos
  2. "ALAKOR" jeligéjű pályamű, tervező Sárkány Sándor és Ertsey Attila
  3. megosztott díj: "FAFŰ" pályamű, tervezők: Bártfai-Szabó Gábor, Nagy Mariann és Molt Klára illetve "CANTATA PROFANA" jeligéjű pályamű, tervezők: Alkér Katalin, Bartha András Márk, Gyulovics István és Kovács Zsófia.

A zsűri elnöke különdíjra tartotta érdemesnek a "KUTAK HÁZA" jeligéjű pályázatot, melynek szerzői Nagyné Iván Katalin, Páger László, Mindák Gergely és Bodóczky Antal.

Az ötletpályázati zsűri elnöke: Szőcs Géza, 2015. évi Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos, a miniszterelnök főtanácsadója.


Az ötletpályázati zsűri tagjai: 
Bugár-Mészáros Károly - okleveles építészmérnök, építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum korábbi igazgatója 
Csízy László - okleveles építészmérnök, a Doktori Iskola hallgatója, 
az Odooproject képviselője 
Guttmann Szabolcs - okleveles építészmérnök, volt nagyszebeni főépítész, 
a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Területi Szervezetének képviselője;
Kálmán Ernő DLA - okleveles építészmérnök, az International Union of Architects képviselője, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke
dr. Mőcsényi Mihály prof. emeritus - Sir Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítész Szegő György - Régi-Új Magyar Építőművészet folyóirat főszerkesztője

Az építész szakmai szövetségek részéről delegált tagok:
Kalo Emese - Magyar Építész Kamara
Marosi Miklós - Magyar Építőművészek Szövetsége
Somogyi Pál – Magyar Művészeti Akadémia
Giuseppe Frattini – az Olasz Építész Kamara tagja


A pályázatok elbírálásának szempontjai közé tartozott, hogy az épület természetes anyagokból épüljön, legyen több emeletes, rendelkezzen kiállításokra, rendezvényekre alkalmas terekkel. Az épület jelenítse meg a világkiállítás témáit, Magyarország hagyományait, kultúráját. A következő feladat az építészeti tervek elkészítése, és közbeszerzési pályázat kiírása a kivitelezési munkálatok elvégzésére. Az építkezés nyáron kezdődik el, és legkésőbb 2015. áprilisára készül el a pavilon.

A 3, 2 illetve 1-1 millió forintos díjak fejében a nyertes pályázók pályaműveiket korlátozások nélküli felhasználási és módosítási feltételekkel a Magyar Állam rendelkezésére bocsátják.

forrás: sajtóközlemény