Közélet, hírek

2023-ra megvalósulhat a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely fejlesztésének II. üteme

2022.02.26. 14:36

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat lezárult, és a kivitelező céggel is megszületett a megállapodás. 2023 végéig családi apartmanokat, napelemparkot, játszóteret és sportpályákat alakítanak ki a területen. A munkálatok még pünkösd előtt elkezdődnek.

Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott 3 milliárd 409 millió 255 798 forint összegű vissza nem térítendő támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark, parkolók és utak, illetve a Kálvária-kápolna felújítása valósul meg. – adta hírül a Magyar Kurír és az MTI. A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A szerződést megkötötték a kivitelező céggel, így az építkezés már tavasszal elkezdődhet. A kegyhely működését semmiben nem befolyásolják a munkálatok: a zarándokokat továbbra is várják a szentmiséken, a búcsúkon, az étteremben és a hotel kategóriájú szálláshelyeken.

A Kegyhely területét legutóbb, egy 2015-ben lezárult fejlesztés keretében újították meg. Ekkor készült el a Nagy Tamás és munkatársai által tervezett, amorf alakú, légies fogadóépület, a terepbe illesztett, szalagszerűen kígyózó zarándokszállások és étterem, az új Zarándokház, illetve sok más kisebb léptékű építészeti és tájépítészeti beavatkozás. A kimagasló építészeti minőségű együttest 2015-ben mutattuk be az Építészfórumon. 

A Magyar Kurír tavaly novemberében készített interjút Orosz Lóránt ferences szerzetessel, a kegyhely igazgatójával, aki elmondta, hogy a korábbi támogatásból megvalósult fejlesztések csak az eredeti tervek egy részét tartalmazták: "A kegyhely tágabb környezetének rendezése, illetve a 2015-ben megvalósult projekt nyomán beindult zarándokturizmust kiszolgáló létesítmények megvalósítása azonban nem fért bele abba a pályázatba. Tudtuk, hogy további munkálatok szükségesek, például a Kálvária-kápolna felújítása. Később pedig az üzemeltetési tapasztalatok nyomán nyilvánvalóvá váltak az újonnan felmerülő igények és a problémák is."

A jelen projekt alapvetően a Kegyhelyen megrendezésre kerülő rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztését és a Zarándokközpont hosszú távú fenntarthatóságát célozza. – olvasható a tervezési szerződés hirdetményében. A projekt legfőbb elemei (multifunkcionális sportpálya, kálvária kápolna felújítása, 16 db családi apartman és 3 db új szolgálati lakás, stb.) mellett a terület komplex tájépítészeti átalakítása (több mint 500 facsemete ültetése, új utak, kerítések, egyéb burkolt felületek kialakítása) és a kegyhely fenntartható működésének segítése (napelempark, szelektív hulladékgyűjtés) is a beruházás részét képezi. 

A II. ütem elemei a Borbás Péter DLA vezette Borbás Építész Műterem tervei szerint valósulnak meg. A többek között a szentendrei HÉV megálló aluljáróját és a 2015-ben Év Háza díjjal kitüntetett ökologikus családi házat jegyző építész tervei szerint építették meg a szintén a kegyhelyhez tartozó Csend Házát, amely télen is fűtött teret biztosít az elcsendesedni vágyó látogatóknak.

Forrás: Magyar Kurír, MTI