Nézőpontok/Vélemény

2020 TOP cikkei: A 10 legolvasottabb elemző, témafeltáró vagy történeti szöveg

2021.01.04. 08:05

A 2020-as év legolvasottabb anyagait bemutató sorozatunk utolsó állomásához érkeztünk. Ezúttal az olvasóinkat leginkább érdeklő 10 elemző, támafeltáró vagy történeti cikkeket vesszük sorra, melyeket mindenkinek érdemes lehet az új évben bepótolni vagy akár újraolvasni. Reméljük, hogy idén is velünk tartanak!

10. Lebontható-e a Győri Nemzeti Színház? – Az utópia és valósága

Pontos és informatív összefoglaló a Győri Nemzeti Színház épületéről, valamint a megújítására és lebontására született ötletekről, Hartmann Gergely tollából. Már csak azért is érdemes feleleveníteni, mert nem kizárt, hogy jövőre ismét az építészeti dirkurzus középpontjába kerülhet Vincze Kálmán épülete.
Szerző: Hartmann Gergely

9. Úgy maradt… A Rákóczi út tizenöt éves csontváza

Az Építészfórum „Úgy maradt…" című sorozatának – melyben akut urbanisztikai problémákat, visszatérő építészeti gondolattorzókat és elátkozottnak tűnő helyszíneket veszünk sorra a 21. század Magyarországán – 3 különböző cikke is bekerült felsorolásunkba, ami jól mutatja a tematika fontosságát és érdekességét. Az első ezek közül a Rákóczi úti Hotel Orient csupaszon álló betonszerkezetéről szól.
Szerző: Bán Dávid

8. Szemes és Széplak, avagy hogyan nyaralunk a Balatonon?

Ferkai András izgalmas és olvasmányos írása a balatoni nyaralóépítészet rövid történetét mutatja be. Elődeink apró, visszafogott, de építészetileg sokszor annál frappánsabb hétvégi házait látva még nehezebb jó szemmel nézni a tópart mai családi házas, szuburbánus átalakulását.
Szerző: Ferkai András

7. Úgy maradt – Organikus campus kísérlet Piliscsabán

Az „Úgy maradt…" sorozat következő darabja, melyre szintén sokan voltak kaváncsiak az Építészfórum olvasói közül. Nem véletlenül. A Makovecz Imre és munkatársai által tervezett Pázmány-campus vitatott épületeinek sorsa a jövő év fontos kérdése, hiszen január elsejétől az épületegyüttes tulajdonjoga és fenntartásának terhe az államra száll.
Szerző: Bán Dávid

6. A helyét kereső Nyugati tér II. – Városhatárig kiható közlekedési hálózatok

Bán Dávid cikkei közül több is kimagasló érdeklődésnek örvendett. Többek között ez a Nyugati tér történetét és mai problematikáját bemutató háromrészes elemzés is. A releváns témát alaposan és szerteágazóan megvizsgéló szöveg fél év elteltével is aktuális.
Szerző: Bán Dávid

5. Utolsó séta? Körkép a Magyar Rádió legendás épületeiről

A Magyar Rádió ma üresen álló egykori épületegyüttese a Pázmány Páter Tudományegyetem költözése kapcsán került a figyelem középpontjába. Ács Gábor fordulatos és részletes írása a rádió életképeivel tarkítva mutatja be a székház és a környező épületek építészeti értékeit.
Szerző: Ács Gábor

4. A kerékpársávokra nem a kerékpárosok miatt van szükség

Az Építészfórum tavaly indított Véleményszerda rovatának több cikke is bekerült az év végi válogatásba. Például ez, a Magyar Kerékpárosklub műszaki tanácsadója, Molnár Berta által írt szöveg, ami a járvány miatt még nagyobb visszhangot kapó budapesti kerékpáros közlekedés lehetőségeit vizsgálja meg.
Szerző: Molnár Berta

3. Elhunyt Nagy Tamás

Tavaly távozott tőlünk Nagy Tamás, a kortárs magyar építészet egyik legmeghatározóbb, példamutató alakja. Munkásságának Somogyi Krisztina nekrológja állít méltó emléket.
Szerző: Somogyi Krisztina

2. Úgy maradt… A füredi görög falu kudarcának története

Az „Úgy maradt…" sorozat listánkon szereplő harmadik cikke az építészetileg talán kevésbé, de sok más szempontból annál inkább érdekes balatonfürdei görög faluról szól, melynek története fontos tanulsággal szolgál a műviség kudarcáról.
Szerző: Bán Dávid

1. Egy balatoni ház – hatvan év után

Szerző: Kovács Dániel

Kovács Dániel roppant izgalmas írása a Csaba László és Cs. Juhász Sára által Urbanek János és családja számára tervezett balatongyöröki nyaralóról méltán került listánk első helyére. Olvasmányos, mégis szakmai, érezhető szeretettel és lelkededéssel készített szöveg, amiből – mint ahogy az eredeti ház időtlen építészetéből és a felújítás értő igényességéből is – szintén jó lenne még többet látni idehaza.