Nézőpontok/Kritika

2017-es kedvenceink

2017.12.30. 16:17

Nehéz feladatra vállalkozott szerkesztőségünk és komoly fejtörést okozott, amikor az idei év gazdag terméséből kiválasztottuk azt a tíz projektet, amelyeket különösen szerettünk. Katarzist nyújtó épületek, érdekes és emlékezetes ötletek az elmúlt 365 napból. Figyelem, a szerkesztőség szubjektív listája következik! Írja meg Ön is a sajátját hozzászólásként!

Hommage á Szabó István - a Tours-i Szent Márton Plébániatemplom

építész vezető tervező: Berecz Tamás, Batári Attila (B+B műterem Kft.)

A gyorsan fejlődő Váci úti irodaegyüttesek között áll a felújított Tours-i Szent Márton Plébániatemplom, amely az eredeti tervező, a Szabó István-i idea továbbírásaként jött létre, de nem az eredeti hű megépítése vagy rekonstruálása. Impozáns, mai, jövőbe mutató. Átszellemült, elmélkedésre késztető. A homlokzaton már messziről kirajzolódó kereszt motívum megállítja a rohanó forgatagot és Isten házába invitálja, ahol az átlátható terek és a játékos mennyezet egy egészen más dimenzióba visznek. 

 

Balaton-felvidéki nyugalom - a Portus Home Vendégház

építész vezető tervező: Kovács D. Barna

Tradicionális és kortárs. Természetközeli életérzés modern elemekkel tarkítva. Izgalmas, rejtekes belső, békés külső, ami az otthonosság érzetét nyújtja a vendégházban megszállóknak. A tervezett épület az építészet alapegységeire mutat rá: az átmeneti tér, a fedett közlekedő, a kint és a bent elválasztása, a helyszín szelleme, valamint az ember kapcsolata a természettel, formai és konstrukciós szinteken értelmezve. 

 

A grafikus lány háza

építész tervező: Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács (Architecture Uncomfortable Workshop)
társtervező: Szacsvay Gergely

Nagykovácsiban egy mély és szűk szurdok határánál fekszik a grafikus lány háza. A hármastagolású ház felfelé haladva „csendesedik”, a megrendelő kérésének megfelelően. A hagyományosnak tűnő építészeti karaktert a részletmegoldások és a szokatlan anyaghasználat teszik újszerűvé.

 

Minden egyben - százéves villa Budapesten

építész tervező: Kertész Attila, Simonfalvi Bence (POSITION Collective)

Századfordulós elegancia, a '60-as évek tiszta formavilága és a kortárs játékosság egységet alkot ebben a villában. Az épület minden szegletén érződik, hogy a tervezők tisztelettel nyúltak a múlt értékeihez, miközben a 21. század igényeit is kiszolgáló tereket hoztak létre. "Falnélküli", egybenyitott, áramló életterei miatt mi különösen szeretjük.

 

Szépséges, zárkózott idegen - nyaralóvilla a Balatonon

építész vezető tervező: Fortvingler Éva, Bulcsu Tamás

Vonzó fehérség, harmonikus, fegyelmezett vonalak. Zárkózott, de mégis nyitott a világra. Környezettudatos koncepció. Ez a nyaraló az igazi pihenés fellegvára: itt a külvilágra - a kiváncsi szomszédok és az utca rendetlen architektúrája - rácsukhatjuk az ajtót, miközben a világ elől elbújva élvezzük az épület és a természet formái közötti összhangot. 

 

Megelevenedő történetiség - a megújult Palatinus

építész vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly

A Janáky István tervezte Palatinus az idők folyamán számos rekonstrukción esett át. Az Archikon csapata a sallang eltávolításával, a felhalmozódó rétegek lefejtésével nemcsak a Janáky-féle terv szellemiségét hozta vissza, hanem új funkciókkal gazdagította a margitszigeti fürdőt. 

 

A forma marad, a tartalom változik

építész vezető tervező: Varsányi András, Pozsár Péter, Vas Norbert 

Harmónia, egyszerű, emberi, racionális - csak néhány címszó, amivel a szerkesztőség illette idén ezt a házat. Hogy miért is szeretjük? Az egykori tanyasi világ formáit, évszázadok tapasztalatát a mai kor lakhatási igényeivel, építési technológiáival ötvözi. Új tartalommal tölti meg az Alföld klasszikus építészeti karakterét és miközben a semmi közepén áll, mégis a modern élet oázisaként funkcionál.

 

A kadmiumvörös uralma - a REKK új irodája

építész tervező: Eke Dániel, Kalászi Zoltán, Pintér Márton

Minden megoldható három tételből, jelen esetben színből - ez jut eszünkbe, ahogy meglátjuk a REKK új irodáját. Az eredetileg sötét zugként árválkodó helyiségek most nemcsak fényárral telítettek, de élet költözött beléjük, köszönhetően a három fiatal építész lendületes elképzeléseinek. Válaszfalak nélküli egybenyitott tér, az elvonulásnak helyet adó vörösen izzó "doboz", a térben úszó bútorok és fel-felbukkanó X alak - ez lett a REKK irodája. 

 

6,3 m2-en lakni - furgonból mobilotthon

építész tervező: Juhász Norbert

Bárhol otthon lenni. Egy fiatal építész és a párja ezt az álmot valósította meg. Egy 16 éves furgonból 4,5 hónap alatt otthont varázsoltak 6,3 négyzetméteren. A furgon kívülről diszkrét, belülről egyszerű, melynek kialakításakor a kéz a kézben járó low budget és a low tech megoldások voltak irányadóak. 

 

Elzárt sziget a Ferencvárosban - a Humán Tudományok Háza

építész vezető tervező: Noll Tamás, Madzin Attila, Golda János

Az akadémiai közegről legtöbbször a méteres könyvtornyok, a csend, az egyszerű falak mögött rejlő ódon bútorok jutnak eszünkbe, azonban a Humán Tudományok Háza high-tech épületszerkezetével széttöri ezt a prekoncepciót. Az épület izgalmassága olyan részletekben rejlik, mint a tudomány megannyi ágát összekapcsoló hidak, a közösségi terekben felsejlő iparművészeti alkotások vagy a főbejárat lépcsősorán megjelenő Fibonacci-számsor.