Épületek/Lakóépület

111 lakásos lakóépület a budapesti Kisgömb utcában

2007.08.21. 11:08

vezető építész tervező: Bálint Imre,
építész munkatársak: Tóth András és Németh Ferenc

Előzmények
A Reitter Ferenc – Kisgömb – Szent László – Szegedi utca által határolt tömb rendezésére és fejlesztésére kerületi szabályozási terv készült. A terv arra hivatott, hogy ebben az intenzíven fejlődő, változó kihasználtságú és vegyes funkciójú területek beépíthetőségét előrelátóan egységesen szabályozza.
Az elképzelés szerint a Reitter F. utcai teleksor zárt városias megjelenésű 21 m homlokzatmagasságú lakóépületekkel épülne be. Ezek az épületek az utcasarkokon, jelen esetben a Kisgömb utca felé befordulnak, ahol az építménymagasság a sarok utáni 10 m-es átfordulást kivéve 16 m. "A két utca mentén beforduló épületszárnyakat úgy kell kialakítani, hogy azok a szomszédos telkek felé tűzfalakkal csatlakozzanak. Az épület megjelenése saroképület szerű legyen, a magastetős lezárás nem kötelező."

Az épület leírása
A bevezetőben ismertetett városrendezési előírások figyelembevételével az épületet a szomszédokhoz zártsorúan csatlakozó saroképületként terveztük. A sarokmotívum kialakításánál arra törekedtünk, hogy az karakteres, a térben jól értelmezhető, de nem hivalkodó jellegű építészeti jel legyen. Mindkét épületszárny hagyományos háromtraktusos kialakítású, 15 m-es beépítési mélységgel, a tetején visszahúzott szintekkel, lapostetős kialakítással. Az utcai homlokzatok egységes kialakításúak, homlokzati tagolások nélküli sima falfelülettel, szabályos ablakkiosztással, kis (0,5 m) kiülésű erkélyekkel – eltolható fa árnyékolóelemekkel, melyek megmozgatják és változatossá teszik a szigorú rendszert.

  

Az épület főbejárata a sarokmotívom alján kialakított íves üvegfalban kap helyet, a másik bejárat az épület DK-i végében visszahúzva helyezkedik el. A kertet a főelőcsarnokból és a hátsó melléklépcsőházból lehet elérni, a térszíni ill. a térszín alatti gépkocsitárolóba a telek DK-i oldalán kialakított garázskapun kereszül ill. a félköríves fedett 17%-os lejtésű rámpán lehet bejutni. A pinceszinten 70 db parkoló kapott helyet. A pincetérből tűzgátló előtéren át közelíthető meg mindkét lépcsőház, ahonnan kétkarú lépcső visz felfelé. A tűzgátló előterekből indul a váltóajtós felvonó is.

A földszinten 37 db gépkocsit helyeztünk el. Emellett mellékfunkcióként helyet kapott 40 m2 üzlethelység a kapcsolódó raktárakkal és szociális helyiségekkel, valamint 29 db 2,1 m2-es tárolóegység. A gépkocsitároló fedett-nyított kialakítású: az utca és a belső kert felől fix acél lamellás keretekkel határoltuk el. A tárolóhelyiség a fő előcsarnokból nyíló tűzvédelmi ajtón át közelíthető meg, az itt található tárolóegységek közös légterűek, belső folyósóról nyílnak, és 2,2 m magas választéglafal biztosítja a vagyonvédelmet közöttük. A tárolóhelyiség kiszellőztethető a parkoló felé bukó-nyíló ablakokon át.

Mindkét bejárat mozgáskorlátozottak számára is jól megközelíthető. Az épület középmagas, ezért mindkét lépcsőház túlnyomásos–füstmentes kialakítású, valamint szabad homlokzati felülettel rendelkezik. Az előcsarnokokból nyílik 1-1 szeméttároló, melyben a szeméttároló edények mosásához szükséges vízcsatlakozási lehetőséget, padlóösszefolyót és természetes szellőzést biztosítottuk, valamint 1-1 db elektromos helyiséget T30 tűzgátló ajtóval.

Az I.-V. emeleten 20-20 db lakás található – nagyságukat nézve a 1,5 szobás lakás a domináns 45-49 m2-es alapterülettel. Az V. emeleten az épület Kisgömb utca felőli szárnyát visszaugrattuk. Ezen a szinten, ezen a szárnyon 1 szobás 28-32 m2-es lakások találhatóak – tetőteraszokkal. A VI. emeleten 8 lakás található és a Kisgömb utcai szárny ismét visszaugrik, ezuttal már csak 2 db 1,5 szobás lakással – nagy tetőteraszokkal. Az épület VII. emeletén (tetőszintjén) - ami egyben a Reitter Ferenc utcai visszahúzott szint - kap helyet még 3 db 1,5 szobás-tetőteraszos lakás, valamint a gázkazán.

Az épület fűtését és használati melegvíz ellátását a tetőszinten elhelyezett gázkazánház biztosítja. A gázkazán kéményeit az épület sarokmotívumaként használt „visszahajlított” pengefalon vezetjük át. A kedvező piaci eladhatóság figyelembevételével minden lakást külön fűtési energia, használati melegvíz, hidegvíz és villamos energia fogyasztást mérőórákkal szereltünk fel. A villanyórákat szintenként a lépcsőház köré csoportosított, egységesített szerkényben helyeztük el, míg a többi mérőóra lakásokon belül kap helyet.

A lakásegységek kialakításánál arra törekedtünk, hogy mindegyikük jól használható és jól bútorozható legyen. A legkisebb lakások az ún. stúdiólakások, melyek egyterű lakótérrel, fürdőszobával és leválasztható vagy egy térben használható amerikai konyhával tervezettek. A garzon méretű lakásokban lehetőséget adtunk arra, hogy a lakótérből akár tolófallal is kisméretű, külön megvilágítású és szellőzésű hálófülkét lehessen leválasztani. Egyéb felszereltsége megegyezik a stúdiólakáséval. A külön hálószobás lakások már külön nappalival és belső konyhával rendelkeznek. Ezekhez a lakásokhoz külön vécé és kamraszekrény is tartozik. A 6 db nagyobb lakás általában 3 hálószobával, két fürdőszobával, külön vécével és nagy, jól használható erkéllyel rendelkezik.

 

fotók: Zsitva Tibor


Budapest, XIII., Kisgömb u. 14-16. sz. ingatlanon megvalósuló 111 lakásos lakóépület

Megrendelő: ANGELUS-BAU Ingatlanfejlesztő Kft.

Építészet: Bálint és Társa Építészek Irodája Kft.
Bálint Imre DLA Ybl –díjas építész
Tóth András okl. építészmérnök
Németh Ferenc okl. építészmérnök

Statika:
UNGI Mérnöki Iroda Kft.
Ungi Lajos
Ungi Balázs

Gépészet:
G & B Plan Kft
G. Bihary Erzsébet
Villamosság:
KA-TE Bt.
Dorgai Károly
Generálkivitelező:
Minos 2002 Kft.
Bonyolító, műszaki ellenőr, értékesítés: AÚVVRt.

Az épület adatai:
A telek területe: 2333 m2
Szintterületi mutató: 3 m2/m2
Zöldterület: Minimum 30 %
Beépítettség: 53,94 %
Beépített szintterület: 1258,42 m2 /felszín fölött/
Építménymagasság: 15,69 m (Kisgömb utcai szárny)
ill. 21,00 m (Reitter F. utcai szárny)