Nézőpontok/Kritika

11 év - 110 kiállítás - HAP Galéria

2014.11.14. 14:12

Több mint egy évtizedes működést követően bezár a HAP Galéria. Ebből az alkalomból Winkler Barnabás szerkesztésében megjelent a galéria tevékenységét bemutató kötet, amelyben a kiállítások megnyitóbeszédein túl, a galéria gondozásában megjelent kötetek, valamint a Molnár Péter-emlékdíj története is nyomon követhető.

A kötetet Winkler Barnabás könyvhöz írott bevezetőjével mutatjuk be

"Hetek óta rendezem tizenegy év kiállításainak megnyitószövegeit, munkámat segítő társaim, a közreműködő színészek, zenészek névsorát, miközben mind egy feneketlen zsákból ömlenek ki az adatok mellett felejthetetlen, szebbnél szebb emlékeim. Emlékek a kiállítások anyagának hosszú gyűjtési periódusairól, előkészületeiről, a kiállításrendezés időszakáról és a megnyitók hangulatáról. Jó tudni, hogy a felidézett építészekről és életművükről, művészekről és alkotásaikról, a kiadott ismertető füzeteink, könyveink témáiról cikkek jelentek meg, beszélgetéseket, rácsodálkozásokat és újrafelfedezéseket ébresztve. Szeretném, ha ez az összefoglaló könyv megerősítené, nem volt hiábavaló meggyőződésemből fakadóan múlni nem tudó, értékeinket megismertető, megőrző munkám. Hiszem, hogy sikerült kiállításról kiállításra bizonyítani, mennyi maradandót teremtettek az előttünk járók. Őriznünk kell ezeket az értékeket továbbadva megbecsülésük és védelmük kötelezettségét a minket követőknek.

Összefoglaló kiadványunk szerkesztése összegzésre késztet, mialatt újraélem tizenegy év száztíz év kiállítását. Közel egy évszázad mestereinek életművét feltáró kiállítások, hivatásunkhoz kapcsolódó fotógyűjtemények, építészeink és soproni képzőművészek grafikáiból és akvarelljeiből rendezett tárlatok emlékeit nézegetem. Jó érzéssel rendezem sorba a kiállítások gazdagságunkat bizonyító dokumentumait. Büszkeséggel nyugtázom, hogy galériánkhoz kapcsolódik – kiállításaink és könyvkiadásunk mellett – építész társadalmunk lelkiismeretét évtizedeken át bántó mulasztás megkésett jóvátétele: többéves előkészítő munkánk eredményeként 2010. április 6-án ünnepelhettük tizenhét méltatlanul mellőzött, korát meghatározó építőművész életművét elismerő Posztumusz Ybl Miklós-díj ünnepélyes átadását a Magyar Tudományos Akadémián. A megkésett elismerés fontosságát munkásságukat bemutató kiadványunkkal és vándorkiállításunkkal hirdettük.

Teljes csak akkor lehet az összegzés, ha a meg nem valósult jogos vágyamról, reményemről is szót eljtek. A HAP Galéria megnyitásakor azt ígértem, egy korszerű, méltó körülmények között működő építészeti múzeum teszi majd megnyugtatóvá a mi kiállítóterünk bezárását. Sajnos ez a régen várt jogos igényünk a mai napig nem teljesült. A helyzet az utóbbi években – a távlati tervek ismeretével együtt – nem javult, napjainkra riasztóan romlott. Szeretném a kiállításaink anyagát, a ma névleges múzeumban lévő, most méltánytalan körülmények között raktározott építészeti hagyatékokkal együtt, egy megfelelő épületben, biztonságban tudni. Ha ez a legrövidebb időn belül, az elmúlt tizenegy évi munkám elfogadásaként teljesülne, nyugodtabban zárhatnám be a HAP Galériát. Kívánom, veszítse el könyvem bevezetőjének zárómondata, vészkiáltása minél előbb szomorú aktualitását."

Winkler Barnabás
építész
HAP Galéria, 2014. november 4.