Emberek/Interjú

10+1 – Kovács Gábor

2022.03.11. 17:48

"...akik alkotó tevékenységet tudnak végezni a hétköznapokban, már eleve sikeresnek mondhatók. Ha ennek az alkotó folyamatnak az az eredménye, hogy mások mindennapi életterét hozhatjuk létre, azt a siker egy következő szintjének tudom értékelni." Az Építészfórum 10+1 sorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezzük ki. Ezen a héten Kovács Gáborral, a KONTEXTUS studio alapítójával és tervezőjével készítettünk interjút. 

Kovács Gábor a Pécsi Tudományegyetemen végzett építészként, diplomamunkáját Breuer Marcell diplomadíjjal ismerték el, illetve a Fiatalok feketén fehéren pályázaton díjazták. Több nemzetközi megmérettetésen is különdíjat érdemelt ki tervezőtársaival: Páll Attilával és Tóth Arnolddal a Central Park nyári pavilon, Nyul Dáviddal a lisszaboni ArkXsite emlékmű ötletpályázatán. Szakmai tapasztalatára a SAGRA architects, a FBIS architects, a sporaarchitects, a Mérték Építészeti Stúdió és a Földes Architects csapatában tett szert, utóbbival olyan munkákon dolgozott, mint az alsóörsi Vörös ház, vagy az észak-afrikai ATLASZ I. nagykövetség és ATLASZ II. lakóház. 2020-ban megalapította saját irodáját, a KONTEXTUS studiót, melynek legfontosabb munkái a balatonakarattyai H40 lakóház, a budapesti B18 villaépület, a 3x3 ház, a siófoki S19 hotelépület és a csobánci vendégház. 

Ha az építészetet három szóban kellene bemutatni, mi lenne az a három szó?

Művészet, felületek, funkcionalitás.

Mi számodra a legkülönlegesebb, legfontosabb épület vagy hely? 

Számos kiváló épület található itthon és külföldön is, amelyet fel tudnék sorolni, de ha egyet kellene választani, akkor talán a Szent Benedek kápolnát említeném Sumvitg-ban. Pár éve volt szerencsém Svájcban építészeti túrát tenni, amelynek egyik állomása ez az épület volt. Az anyaghasználat, a részletek kidolgozottsága, valamint a környezetbe való illeszkedése zseniális egyveleget képez. 

Hogyan vélekedsz a régi és az új viszonyáról?

Rendkívül érzékeny kérdéskör a régi és új viszonya, melyben nehéz állást foglalni. A magam részéről, mindig igyekszem tiszteletben tartani a múlt értékeit. Ezen karakteres elemek kortárs újraértelmezése mindig izgalmas kihívást jelent.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? 

H40 című projektemre vagyok a legbüszkébb, mert ez volt az első olyan önálló felkérésem, amely megvalósul és a közeljövőben átadásra kerül.

Mit jelent számodra a siker? Mitől érzed magad sikeresnek? 

Sikernek tekintem, amikor egy új projekttel egy korábbi megrendelő, szaktervező ajánlása alapján keresnek meg. Ez egy pozitív visszajelzés, mi szerint elégedettek voltak az együttműködésünkkel.

Ezen kívül azt gondolom, akik alkotó tevékenységet tudnak végezni a hétköznapokban, már eleve sikeresnek mondhatók. Ha ennek az alkotó folyamatnak az az eredménye, hogy mások mindennapi életterét hozhatjuk létre, azt a siker egy következő szintjének tudom értékelni. 

Milyen aktualitás, kérdéskör vagy téma foglalkoztat jelenleg az építészetben? 

Ami foglalkoztat leginkább, nem egy új téma, hanem számomra egy vissza-visszatérő kérdéskör. Ez pedig, hogy miképp tudjuk az épület főbb elemeit – mint például a lábazatot vagy tetőszerkezetet, akár a kéményt – kortárs módon úgy megfogalmazni, hogy erős karakterként jelenjen meg a tömegalkotásban. A funkcionalitáson kívül adjon olyan plusz tartalmat megjelenésben, amely által még attraktívabbá teszi az épületet.

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőre nézve?

A jelenlegi felgyorsult világban nehéz tervezni hosszútávra, azonban az iroda reputációjának építése mellett foglalkoztat az oktatás is. Szép kihívás lenne betölteni oktatói szerepkört, akár mint meghívott konzulens. 

Mit üzennél a megbízóknak?

Bízzanak az építészben és legyenek nyitottak a kortárs művészetekre. 

Egy könyv, film, zene, amit mindenkinek ajánlanál? 

Külföldi építészek, építészirodák közül kivel dolgoznál szívesen? 

A felsorolt építészek, építészirodák rendkívül inspirálóak számomra, mert nagyon jó érzékkel adnak plusz gesztust, részletet a projektjeikhez, amelyek által az alapvetően tiszta szerkesztésű épületeik művészeti szintre emelkednek.

Kivel készítenél interjút a sorozat keretében?

Guba Sándorral, Pásztor Bencével, Orning Olivérrel.

Szerk.: Sütöri Laura