Közélet, hírek

Csak kérdéses válaszokat adhatunk: Posztmodern az építészetben – Kerekasztal-beszélgetés

2024.05.20. 18:03

Kevés olyan sűrűn, mégis aligha sikeresen definiált fogalomról beszélhetünk, mint a posztmodern építészet. (Akkor is, ha posztmodern áramlatok történeti leírásában az építészeti posztmodern talán a legegyértelműbb.) Egyáltalán érdemes-e definíciós igénnyel fellépni a posztmodern kapcsán? Ha igen, hogyan tekintsünk rá? Számos kérdés adódik, melyekről május 26-án az Építészfesztiválon vendégeinkkel Hartmann Gergellyel, Zemlényi-Kovács Barnabással és Wesselényi-Garay Andorral közösen beszélgetünk.

Érdemes-e definíciós igénnyel fellépni a posztmodern kapcsán és ha igen, hogyan tekintsünk rá? Egy autonóm sílusként, amely az egyhangú dogmatizmusok szétforgácsolásával elhozza a többszólamú, játékos és befogadó építészetet? Vagy válságtünetként? Szorongó manierizmusként, amely a harmónia helyett a zajt és a káoszt keresi? A képzelőerő felszabadulásaként, az építészethez való viszony megújulásaként vagy az ötlettelen múltbarévedés hagymázas teóriákba foglalt rossz kifogásaként? Forradalomként vagy restaurációként? Kritikaként vagy megalkuvásként? Történelemként vagy jelenként? Többek között ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni május 26-án az Építészfesztiválon vendégeinkkel.

A témában cikkpályázatot is hirdettünk. Meghosszabbított határidővel, június 1-ig várjuk olvasóink hozzászólásait a témához.

A beszélgetés résztvevői: 

Hartmann Gergely 2012-ben szerzett építészmérnöki diplomát a BME Építészmérnöki Karán. 2018-ban nyert felvételt a MOME Doktori Iskola PhD képzésére, ahol 2022-ben abszolutóriumot szerzett. 2019 óta a MOME Elméleti Intézet és az Építészeti Intézet, valamint 2023 óta a BME DLA Építőművészeti Doktori Iskola külsős óraadója. 2023 óta tanársegéd a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén. Kiemelt kutatási területe a hazai és nemzetközi 20. századi építészettörténet és -elmélet, azon belül is elsősorban az 1945–1990 közötti időszak. 2022 novemberében Salgótarján modern építészete 1945–1990 címmel jelent meg építészeti útikalauza. Kutatói és elméleti munkásságát 2019-ben Arany Ácsceruza díjjal és Molnár Péter-emlékdíjjal ismerték el. 

Zemlényi-Kovács Barnabás a 20. századi és kortárs képzőművészet elméletével és történetével foglalkozó teoretikus, kritikus, független kurátor. Az amszterdami Vrije Universiteit Critical Studies in Art and Culture kutatói mesterképzésén, előtte pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet tanszékén végezte tanulmányait. Kritikái és esszéi többek között az Artmagazinban, az Artportalon, a Balkonban, a Café Bábelben és Műértőben jelentek meg. A közelmúltban közreműködött Lődi Áron Metallurgia, Bolla Szilvia Running Up That Hill, Fridvalszki Márk Uforia és Nemes Csaba Making Painting című kiállításaiban. 

Wesselényi-Garay Andor 1994-ben diplomázott a BME Építészmérnöki Karán. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven. 2001-től önálló irodát alapított W-G-A PSYCHODESIGN néven. Közel négyszáz építészeti tárgyú cikk, esszé, kritika és tanulmány szerzője, amelyek az Atrium, az Alaprajz, a Régi-Új Magyar Építőművészet és a Metszet című folyóiratokban jelentek meg. 2008-ban doktorált a Nyugat-magyarországi Egyetemen. 2012-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetem. A MODEM-ben rendezett, A mindenség modellje című kiállítás és – Ferencz Marcellel közösen – a 12. Velencei Biennálé a Magyar Pavilonba tervezett installáció kurátora. Számos egyetemen tanított, jelenleg a Metropolitan Egyetemen docense és a Győri Széchenyi István Egyetem Design Tanszékének egyetemi tanára. 2018 és 2024 között az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és a Kutatási Főosztály vezetője.  Projektjei között szerepel az Első Huszonnégy Órás Építészeti Interjú Maraton, a Tesztoszteronépítészet és a WARchitecture című beszélgetéssorozatok. Érdeklődésének középpontjában a kortárs hazai- és erdélyi regionális építészet áll, különös tekintettel a fiatal építészek tevékenységére.

Moderátor: Őze Sándor, az Építészfórum szerkesztője

A beszélgetés időpontja: 2024. május 26., vasárnap 17.20

 

Az esemény megrendezését támogatja:
Market Építő Zrt. / Bayer Construct Zrt. / Viastein Kft. / Reynaers Aluminium Kft. / Danucem Magyarország Kft. / Nemzeti Kulturális Alap / Németh-Fa Kft.

 

Építészfesztivál 2024. május 25-26-án az A38 Hajón! További információ és részletes program: https://www.epiteszfesztival.hu
Jegyvásárlás: https://www.a38.hu/hu/program/epiteszfesztival-2024-28225