Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épülettervek/Középület

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve

1/12

tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

?>
tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Víztorony felőli nézet - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
új strandmedence és lombkorona sétány - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
?>
Versenymedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
1/12

tervezett barlangfürdő - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve
Épülettervek/Középület

Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN Architects megvételt nyert terve

2015.09.04. 12:33

Projektinfó

"Aquaticum strandfürdő fejlesztése" nyílt építészeti ötletpályázat

URL:
LEN Architects

Tervezés éve:
2015

Stáblista

vezető tervező: Román László
építész munkatársak: Kóczán Veronika, Uzsák Henrietta, Pőcze László

A Román László által vezetett LEN Architects ötletterve a meglévő zöldterületeket és az eredeti épületet is megőrzi és ügyesen továbbfejleszti. Az elképzelés szerint a ligetszerű víziparkon végigkanyarog egy lombkorona sétány, ahonnan nézve a házak helyett maga a feltáruló táj a fő látványosság.

Részlet a műleírásból

Építészeti koncepció

Az új debreceni strandfürdő építészeti koncepciója a terület és a csatlakozó környezet meglévő, értékes természeti adottságaira épít és ezt erősítve kíván egy ligetszerű vízi parkot létrehozni, a meglévő értékes faállomány megtartásával. A strand meghatározó alapeleme az egybefüggő nagy medence, mely különböző részekre osztásával és a terepviszonyok kihasználásával változatos élményfürdő jön létre. Az épületek és kiszolgáló elemek másodlagos szerephez jutnak, cél, hogy a megvalósuló "mesterséges táj" mint tájépítészeti elem legyen a fő motívum.

A nagy medence kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy a lehető legtöbb fa megmaradhasson, hiszen hosszú évek kellenek, mire egy árnyékot adó faállomány kifejlődik. A koncepció másik alapeleme volt a megtartott medencék integrálása az új medence hálózatba. A másodlagos építészeti elem a területen végigkanyargó "lombkorona sétány" mely újszerű nézőpontot ad a medencevilágra és egyben az egyes területi egységeket is összekapcsolja. A strand felett ellebegő járda elvonuló, pihenő, közlekedő és látványelem egyben, mely a lombkoronák szintjén járva kitekintést enged a Nagyerdő egy részébe, bekapcsolva azt a strand területébe.tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
9/12
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

A meglévő természeti értékeken túl fontosnak tartottuk a meglévő, építészetileg értékes épületállomány megtartását és beemelését az új beépítésbe. Így a területet körbehatároló, kiszolgáló épületek motívuma a meglévő karakteres kabinsorból épül fel, aminek nagy részét megtartjuk és használjuk, megőrizve egy megszokott identitást. Megtartjuk a jó állapotú fedett nyitott térként működő „gomba épületet", melynek pillérei között egy meditatív barlangfürdőt hozunk létre.

Koncepciónkban megalkotott épített környezet azokat a természetben fellelhető elemeket stilizálja az építészet eszközeivel, melyek a területről hiányoznak: folyók, sziklafalak, barlangok, szigetek, hidak, magaslatok.

Környezeti kapcsolat

A strandfürdő két bejáraton keresztül közelíthető meg. Keleti irányból villamossal és gyalogosan, valamint a közeli Nagyerdei stadion mélygarázsát használva autóval is. A villamossínek áthelyezését nem tartjuk szükségesnek. A jelenlegi sétányt elzárnánk az autós forgalom elől és beléptető pontok segítségével, csak engedéllyel biztosítanánk az autós megközelítést (áruszállítás). A nyugati – nemzeti park – felőli bejárat gyalogosan, kerékpárral, illetve a körúton parkolva autóval is elérhető.

A terület méretei impozánsak, mégis a legtávolabbi pontban parkolva is 300 m-en belül gyalogosan eljuthatunk a bejáratig. Kerékpáros parkolókat a szükséges számban mindkét bejáratnál létesítettünk, de lehetőség van a területen belül őrzött kerékpárparkoló kialakítására is. Főként a meglévő és kialakult úthálózathoz csatlakozunk, jelentősebb átalakítást csak a főbejárat előtti szakaszon végeztünk. A villamossínek füvesítése és a főbejárat előtti burkolat átkötése kijelöli és lehetővé teszi a biztonságos gyalogos közlekedést. A villamos megálló áthelyezését indokoltnak tartjuk a főbejárat elé, ezáltal a Nagyerdei stadion bejáratához is közelebb kerül. Árufeltöltés a főbejáraton keresztül lehetséges, a belső nehézgépjárművel járható utak menyiségét a szükséges minimumra csökkentettük. A vendéglátó egységek árufeltöltése, mind kívülről, mind belülről megoldható.


tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
10/12
tabló - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
A tervezett létesítmény funkcionális működése

A központi nagy medence a meglévő medencék hasznosításával a területet négy „szigetre" osztja. Az egyes szigetek eltérő célközönségnek szólnak, de az átjárás köztük biztosított. A nagy medence körút szerűen körbejárható gyalogosan, valamint feltöltés és karbantartás céljából is. A körben futó épület észrevétlenül, a terület meg nem osztva szolgálja ki az egyes funkciókat.

A négy sziget

Egészség sziget 

Ide került a három gyógymedence. A körülhatároló épületrészben a szaunák, masszázs szobák kaptak helyet. A szigetet egy fürdőeszközzel (úszógumi) használható „lassú folyó" nevű sodrómedence veszi körül.

Relax sziget

A sziget központi eleme a „gomba épület" mely alatt tea és koktélbárt alakítottunk ki, feltöltése az azonos szinten csatlakozó terepről megoldható. A „gomba épület" alatt a felszíntől elzártan a strandmedencéből megközelíthetően egy barlang medence kapott helyet. A szigetet a hidroforház felől pezsgőmedence határolja. A szigetről feljuthatunk a lomkorona sétányra, illetve közvetlenül bejuthatunk a 4000 m2-es strandmedencébe. A hidroforház, illetve a földalatti termálvíztárolók tetejére került egy közös használatú napozó terasz. A hidroforházhoz kapcsolódóan egy új medence gépházat alakítottunk ki, vegyszertárolási lehetőséggel. Mind a hidroforház, mind a medence gépház nehéz gépjárművel megközelíthetőek.

Kalandsziget

A sziget a felújított hullámmedencét öleli körül és ide telepítettük a központi csúszdát, mely mind önálló lépcsőről, mind a lombkorona sétányról megközelíthető. A hullámmedence elavult gépházát és motorját elbontottuk és egy új, korszerű, föld alá telepített medence gépházat alakítottunk ki, mely egyben a csatlakozó medencék gépészetének is helyet ad. Az óriás csúszda az utolsó szakaszt föld alatt teszi meg, hogy aztán a strandmedencébe torkoljon. A kalandsziget és a terület északi részén a sportpályákhoz kapcsolódik.kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
3/12
kalandmedence, lassú folyó - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
Sport sziget

Fő eleme a felújított (versenyre nem használt) régi versenymedence, mely az úszni vágyóknak biztosít kikapcsolódási és sportolási lehetőséget. A sodrófolyó két ága veszi körül, keletről a gyermekmedencéhez kapcsolódik.

Gyermeksziget

A legkisebbek játékosan és biztonságosan kerülhetnek kapcsolatba a vízzel. Mind az Egészség, Sport és Relax szigetről egyaránt rálátunk, de mivel a nagymedence közepén helyezkedik el a kalandszigethez is közel van. A fölötte elhaladó (alacsonyabb magasságú) lombkorona sétányról zavartalanul felügyelhetők a gyerekek.

Strandmedence

A 4000 m2-es egyterű medence a terület terepviszonyaiból adódóan mintegy 2m-rel a többi medence vízszintje alatt van. Az így kialakuló magas partfal alkalmas vízimaszófal, vízesések, masszázs zuhatagok elhelyezésére, ezeken kívül árnyékot ad a medence egy részére és a barlangfürdő is innen közelíthető meg.

A strandfürdő két bejáratot kapott. A központi főbejárat a mediterrán élményfürdő bejáratához kapcsolódik és részben közös aulát hoz létre vele. Az új közös aulában alakítottuk ki a 4 pénztárblokk ide mind a termálfürdő, mind a strandfürdő vendégei érkezhetnek és külön beléptető rendszer használatával az egyes területekre juthatnak. Többféle kombináció kialakításával akár az egész terület bejárható, beléptető kapukon keresztül. A magasra emelt új bejárati épület nagyrészt egy tető, mely formailag a körbefutó épülettömegből transzformálódik bejárati tetővé. A fürdő, a strand és a hotel gazdasági feltöltése is innen történik.

A másik bejárat a nemzeti park felől nyitja meg a strandfürdőt. A bejárat előtti vízi játszótér közterületen van, így belépőjegy nélkül is használható, de természetesen a strandlátogatók is használhatják. Ezzel ellentétben áll az ide kikanyarodó lombkorona sétány mely csak a fürdő területéről használható. A körbefutó kiszolgáló épületben erre a részre vendéglátó egység került, mely a park felé is ki tud szolgálni.

A strand területén egy másik vendéglátó egység is elhelyezkedik, mely a sportpályákhoz kapcsolódik, és a Nagyerdei stadion felőli sétányra is ki tud települni. Árufeltöltésük kívülről és belülről egyaránt megoldható.új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
6/12
új öltöző és kiszolgáló blokk - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve 

Tervezett fürdőtechnológiai elemek és attrakciók 

Az egészségszigeten három gyógymedencét, a sport szigeten versenymedencét, a lassú folyót, ugrótornyokat (2db) helyeztünk el. A relax szigeten relax medence, strandmedence, ezen kívül Barlang medence, wellness bár, és napozóterasz kapott helyet. A strandmedencéhez kapcsolódóan terveztünk vízimaszófalat, zuhatagot, barlangmedencét, vízalatti szigetet, fás napozószigetet, közvetlen csúszdát a lombkorona sétányról, masszázsfalakat, élményfürdő elemeket.

A kalandszigeten hullámmedence és óriás csúszda, továbbá a sport és a kalandszigetet megkerülő sodrófolyó kapott helyet. A gyermekszigeten a gyermekmedence mellett elhelyezéstünk fásított szigetet (meglévő fák), épített szigetet, lankás parttal, csúszdákat, vízi fúvókákat.gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
2/12
gyerekmedence - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve

A teljes területen végigkanyargó elemelt lombkorona sétány teljes hossza: 630 m, legmagasabb pontja: 11,5 m.A medencék és a szigetekre bevezető hidak előtt lábmosó van. A szükséges számú zuhanyzó biztosított. 

Valamennyi medence gépészete a két központi gépészeti térből elérhető és karbantartható. Mindkettő megközelíthető gépjárművel is.

A főbejárati központi terébe került a „Kacsás-kút", mint régi új arculati elem. A meglévő négy szobrot az újonnan kialakuló szigetek bejárataihoz helyezzük el.


Gazdaságosság, fenntarthatóság

A komplexum szezonon kívüli működtetését annak részleges üzemeltetésével, illetve a terület parkként való használatával képzeljük el. A kora őszi, akár téli időszakban az Egészségsziget és a hozzátartozó szaunák hideg időben is élvezhetőek. A lombkorona sétány megnyitása egész évben látványos attrakció lehet. Elérhető mindkettő a nemzeti park felőli bejárattól.

A strandfürdő medencéinek nyári hőségben is kellemes klímát biztosít a meglévő faállomány. A területre számolt medence vízfelület értelmes arányban van a rendelkezésre álló terület nagyságával, összesen 10263 m2. A szükséges pihenő terület a kizárólag gyalogos sétányokat és a napozóteraszt is figyelembe véve: 32109 m2 az előírt 29212 m2-hez képest, tehát megfelelő. A nemzeti parkban lévő zöldfelületet is beszámítva ez a szám: 37438 m2.

A medencék kialakításánál fagyálló öntött, simított és impregnált beton medence testtel számoltunk, mely olcsóbban kivitelezhető és fenntartható mint a hagyományos csempézett. A körbefutó kiszolgáló épületsor egyszerű gesztussal teszi védetté a területet és egyben a lehatárolásra is választ ad. A helyenkénti transzparens megnyitások oldják a terület zártságát és kellő belátást biztosítanak.

LEN Architects


Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve
5/12
Madártávlati kép - Aquaticum Strandfürdő ötletpályázat - a LEN terve


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk